Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Enkele wrakstukken MH17 verdwenen

De situatie was zo onveilig dat wrakstukken pas na vier maanden fysiek bestudeerd konden worden.

De gereconstrueerde cockpit van vlucht MH17 bij de presentatie van het onderzoeksrapport van de OVV.
De gereconstrueerde cockpit van vlucht MH17 bij de presentatie van het onderzoeksrapport van de OVV. Foto Micheal Kooren/Reuters

Sommige wrakstukken van de neergestorte vlucht MH17 zijn verwijderd voordat ze onderzocht konden worden door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Dat concludeert de OVV in het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport over de toedracht van de crash. Veel wrakstukken konden volgens de organisatie pas na vier maanden fysiek bestudeerd worden. In de tussentijd zijn sommige delen verdwenen. Om dat verlies op te vangen heeft de OVV gebruikt gemaakt van foto’s die onmiddelijk na de crash zijn genomen. Wie de wrakstukken heeft meegenomen is niet bekend.

De OVV kon niet gelijk bij de wrakstukken vanwege de onveilige situatie in Oost-Oekraïne. Daar streden en strijden nog altijd pro-Russische separatisten en soldaten van het Oekraïense leger met elkaar. Volgens de VN zijn er sinds april vorig jaar bijna 8.000 mensen omgekomen bij het geweld in de regio.

Voor reconstructie naar Nederland

Het vliegtuig stortte op 17 juli 2014 neer. Pas op 4 november volgde het eerste bezoek van de OVV aan enkele plekken waar de wrakstukken lagen. Eind november werd een eerste bergingsmissie afgerond. Het materiaal werd naar Nederland gebracht voor een reconstructie van het vliegtuig, als onderdeel van het onderzoek.

Bij een tweede en derde bergingsmissie werd een laatste locatie pas vanaf 20 maart van dit jaar toegankelijk. De OVV heeft tussen 19 april en 2 mei wrakstukken geborgen die door de plaatselijke bevolking waren verzameld. Dit materiaal is slechts deels gebruikt bij de reconstructie.