Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Wederom steekpartijen in Israël: minstens drie doden

De incidenten van de afgelopen maand verslechteren de verhouding tussen Israël en de Palestijnen verder.

Leden van de Israëlische veiligheidsdiensten staan bij de bus waar twee personen het vuur openden en instaken op passagiers.
Leden van de Israëlische veiligheidsdiensten staan bij de bus waar twee personen het vuur openden en instaken op passagiers. Foto Thomas Coex/AFP

Bij twee nieuwe steekpartijen in Jeruzalem zijn minstens drie mensen gedood en twintig anderen gewond geraakt. Ook in de centraal gelegen stad Raanana vonden twee steekincidenten plaats. Het is de meest serieuze reeks aanvallen in een maand van geweld.

In Jeruzalem schoten en staken twee personen buspassagiers neer. Beiden werden aangehouden, een van hen werd gedood, schrijft persbureau AP. Bijna tegelijkertijd vond er een steekpartij plaats bij een bushalte in een ander deel van de stad. Daarbij kwam één Israëliër om het leven. De dader werd gedood. Hamas heeft de twee aanvallen toegejuicht.

Bloedige maand

Sinds Rosj Hasjana vorige maand, het joodse nieuwjaar, zijn er al acht Israëliërs gedood en tientallen gewond geraakt bij een schietpartij, een steniging en een serie steekpartijen. In dezelfde periode zijn er minstens 27 Palestijnen gedood door Israëliërs, onder wie elf die door Israël als daders van aanvallen werden gezien. De andere Palestijnen kwamen om het leven bij gevechten met Israëlische strijdkrachten. Honderden Palestijnen zijn bij zulke confrontaties de afgelopen maand gewond geraakt.

Geen hoop, dus rellen

Waar het geweld zich aanvankelijk nog concentreerde rond Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, vinden er de afgelopen dagen ook steekpartijen plaats op andere plekken in Israël. Een van de concrete aanleidingen voor het geweld was Palestijnse woede over Israëlische soldaten die de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg, heilig voor zowel joden als moslims, betraden.

Palestijnen noemen ook de brandstichting door Joodse kolonisten waarbij drie maanden geleden van één Palestijns gezin omkwamen. Maar volgens onze correspondent Derk Walters zijn dat slechts aanleidingen, “vonkjes die een huis vol gas doen ontploffen”, zo schrijft hij vandaag in NRC.

“Vraag het de vader van Mohammed. Het is in Palestina nog nooit zo zwaar geweest als nu, zegt de 59-jarige man, die niet ten onrechte over zichzelf zegt dat hij eruitziet alsof hij boven de zeventig is. „Er zijn hier jonge mensen die nog nooit een goede dag hebben gehad in hun leven. Ze hebben geen economie, geen toekomst, geen werk. Dus wat kun je verwachten?”

Hamas noemde de gebeurtenissen vorige week een intifada, een grootste Palestijnse opstand waarvan er al twee eerder waren, in 1987 en 2000. Politiek leider Ismail Haniyeh riep op deze uit te breiden. Maar volgens het Israëlische leger is er nog geen draagvlak voor zo’n brede volksopstand. Premier Benjamin Netanyahu pakt het geweld intussen hard aan, iets wat volgens Palestijnen eerder het tegenovergestelde effect kan hebben.