Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Volkswagen nu alsnog aan de elektrische auto’s

Tegelijkertijd wordt 1 miljard bezuinigd op de investeringen en wordt de organisatie ‘afgeslankt’.

Een Up! aan het laden.
Een Up! aan het laden. Foto: Volkswagen

Volkswagen gaat de komende jaren veel meer inzetten op elektrisch rijden, maakte het door het dieselemissieschandaal geplaagde concern vandaag bekend. Tegelijk wordt 1 miljard gesneden in de jaarlijkse investeringen en wordt er harder bezuinigd.

Op de korte termijn wordt ingezet op plug-in-hybrids, volledige elektrische auto’s met een actieradius van maximaal 300 kilometer en toch ook nog op “meer efficiënte” diesel-, benzine- en lpg-motoren.

Op de langere termijn wordt gewerkt aan een elektrische auto die op één batterijlading 250 tot 500 kilometer moet kunnen halen. Onder meer de nieuwe versie van de Phaeton, een luxe sedan van het automerk, wordt volledig elektrisch. Het nieuwe bestuur wil het Duitse autoconcern hiermee “klaar maken voor de toekomst”.

Volledig elektrisch

Volkswagen heeft sinds 2013 een volledige elektrische Up! in de showrooms staan die onafgebroken 150 kilometer kan rijden. Vorige zomer volgde een elektrische Golf die 190 kilometer kan halen. Nissan verkoopt sinds 2011 al de Leaf, terwijl Tesla elektrische auto’s verkoopt die bijna 500 kilometer kan halen.

Besloten is verder dat in Europa en Noord-Amerika per direct alleen nog de nieuwste dieselmotoren worden geïnstalleerd in de auto’s van het concern, waar ook onder meer Audi onder valt.

Om alle nieuwe plannen te betalen, wil het nieuwe bestuur van Volkswagen het al lopende bezuinigingsprogramma versnellen. Hoe dat precies wordt ingevuld - of bijvoorbeeld extra banen verdwijnen - maakte het autoconcern niet bekend.

Sjoemel

Volkswagen kwam vorige maand in de problemen, toen in de Verenigde Staten ontdekt werd dat het concern had gesjoemeld met software. Hierdoor viel de uitstoot in de testopstellingen aanzienlijk gunstiger uit dan in de praktijk.

Volkswagen heeft 6,5 miljard euro opzijgezet voor mogelijke schadeclaims en boetes. Topman Winterkorn werd gedwongen af te treden en er lopen in verschillende landen strafrechtelijke onderzoeken.