Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beurzen en beleggen

‘Verzekeraar ASR niet verkopen, maar naar beurs’

Interesse in onderhandse verkoop is er niet. Minister Dijsselbloem (Financiën) zou ook voor de beursgang zijn.

De in 2008 genationaliseerde verzekeraar zou naar de beurs moeten. Onderhandse verkoop wordt afgeraden.
De in 2008 genationaliseerde verzekeraar zou naar de beurs moeten. Onderhandse verkoop wordt afgeraden. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Staatsverzekeraar ASR moet niet onderhands worden verkocht, maar naar de beurs worden gebracht. Dat staat in een nog niet gepubliceerd advies van de NLFI, de organisatie die namens het ministerie van Financiën aandeelhouder is bij genationaliseerde bedrijven, meldt Het Financieele Dagblad vanmorgen ‘op basis van doorgaans goed ingevoerde bronnen’.

Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem (PvdA), zou ook een voorkeur hebben voor de beursgang van ASR. Volgens de krant is het advies van de NLFI belangrijke steun voor de beursgang, iets waar het ASR-management al een uitgesproken voorkeur voor had. Door de beursgang zou de verkoopopbrengst niet optimaal zijn, maar dat neemt Dijsselbloem op de koop toe.

Het ministerie laat desgevraagd weten dat het “te vroeg” is om hierop te reageren. “Het advies van de NLFI is er nog niet. Minister Dijsselbloem maakt voor het einde van dit jaar zijn plannen bekend”, aldus de woordvoerder.

Beursgang: ’3 tot 5 miljard euro’

Analisten schatten begin dit jaar de opbrengst van een beursgang op drie tot vijf miljard euro, maar het beurssentiment was toen een stuk positiever. Zakenbank Lazard heeft de afgelopen periode voor NLFI de interesse in de verzekeraar gepolst. Daaruit blijkt dat er weinig interesse is; volgens de krant valt er weinig te verwachten van Nederlandse verzekeraars. Een gebrek aan belangstelling van kopers zorgt ervoor dat het moeilijk is het bedrijf onderhands te verkopen.

De staat kocht allround verzekeraar ASR in 2008 als onderdeel van Fortis voor 3,6 miljard euro. Door de wereldwijde kredietcrisis werden ASR en Fortis, nu ABN Amro, genationaliseerd. ABN Amro gaat naar de beurs en hoewel er nog geen datum is, heeft de bank wel alvast drie beschermers ingesteld. Zij moeten de bank beschermen voor een vijandige overname als zij straks wél beursgenoteerd is.