‘Verdachten afpersing Jumbo zijn vader en zoon’

De hoofdverdachte wordt verdacht van meerdere pogingen tot afpersing en het plaatsen van een explosief.

Een politieagente verwijdert een afzetlint bij een filiaal van supermarkt Jumbo aan de Pastoor van Thiellaan. De winkel was uit voorzorg een tijd ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje.
Een politieagente verwijdert een afzetlint bij een filiaal van supermarkt Jumbo aan de Pastoor van Thiellaan. De winkel was uit voorzorg een tijd ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

De twee verdachten die zijn opgepakt voor het bedreigen van de Jumbo zijn een 50-jarige man en een 15-jarige jongen. De meerderjarige hoofdverdachte wordt verdacht van meerdere pogingen tot afpersing, het tot ontploffing brengen van een explosie en meerdere pogingen daartoe.

Dat hebben woordvoerders van de politie en het Openbaar Ministerie vanmiddag gezegd tijdens een persconferentie. De minderjarige jongen wordt alleen verdacht van meewerken aan de pogingen tot afpersing. Laatstgenoemde verdachte woont in Groningen, de man staat nergens ingeschreven, maar verblijft in dezelfde stad.

Beide verdachten zijn afgelopen vrijdag opgepakt en in bewaring gesteld. Vandaag werden zij aan de rechter-commissaris voorgeleid. Tijdens het onderzoek zijn meerdere panden doorzocht. Daarbij zijn onder meer gegevensdragers in beslag genomen. Over andere voorwerpen die in beslag genomen zijn, konden de woordvoerders nog geen uitspraken doen.

Tips van het publiek

Tijdens de persconferentie werd de inzet van het publiek herhaaldelijk geprezen. De politie had een beroep gedaan op getuigen en dat leverde 641 reacties op. De politiewoordvoerder:

“Hoewel tussen deze reacties niet de gouden tip zat die tot de aanhouding van de verdachten heeft geleid, leverden zij wel deeltjes informatie op die het onderzoek hebben ondersteund. Ook konden bepaalde scenario’s uitgesloten worden dankzij de binnengekomen tips.”

Volgens bronnen zouden de verdachten vader en zoon zijn. Dat werd vanmiddag op de persconferentie niet van officiële zijde bevestigd.

Bommeldingen

Verschillende filialen van de supermarkt in Groningen en in Zwolle kregen van de zomer te maken met een reeks bommeldingen en afpersing per brief. Bij twee vestigingen in Groningen werden ‘s nachts explosieven geplaatst, waarvan een ook ontplofte en een raam en winkelpui beschadigde. Een derde bommelding bleek loos alarm.

Een filiaal in Zwolle kreeg in juli een verjaardagskaartje met een kleine hoeveelheid explosieve stof. In een brief eiste de dader vlak voor de bommelding in Groningen een bedrag in bitcoins.

De directie van Jumbo is blij met de arrestatie van twee verdachten die mogelijk achter de afpersing zitten. In een reactie tegen persbureau ANP stelt de supermarktketen:

“Wij zijn opgelucht dat het politieonderzoek naar de eerdere incidenten bij verschillende Jumbo-winkels in Groningen en Zwolle heeft geleid tot de aanhouding van twee verdachten.”