Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Twitter schrapt honderden banen

Twitter wil zo op termijn meer geld hebben om te investeren in de ontwikkeling van het medium.

De groei van Twitter blijft achter. De nieuwe CEO zoekt naar mogelijkheden om die koers te veranderen.
De groei van Twitter blijft achter. De nieuwe CEO zoekt naar mogelijkheden om die koers te veranderen. Foto Andrew Gombert / EPA

Twitter schrapt ruim driehonderd banen, op een totaal van circa 4100. Dat meldt persbureau AP. De ingreep kost tussen de 10 en 20 miljoen dollar aan vertrekvergoedingen maar levert op termijn meer ruimte op om te investeren, zegt het Amerikaanse technologiebedrijf.

Mog maar net CEO

Eerder deze maand werd Jack Dorsey de nieuwe CEO van het bedrijf. Zijn opdracht: meer mensen het medium laten gebruiken en uit de rode cijfers komen. In de afgelopen twee jaar verdubbelde het aantal werknemers van Twitter.

Door nu in de personeelskosten te snijden kan het verlies op termijn omgezet worden in winst, maar de beslissing om zo veel banen te schrappen roept bij analisten ook vragen op over de toekomst van het bedrijf. Zo zegt analist Richard Windsor tegen AP:

“Het is belangrijk om een efficiënte bedrijfsvoering te hebben, maar zomaar banen schrappen is vaak een teken dat een bedrijf niet weet hoe het anders verder moet.”

Dorsey CEO van twee bedrijven

Dorsey is mede-oprichter van Twitter en nam de functie van bestuursvoorzitter al waar sinds het vertrek van Dick Costolo in juni. De nieuwe topman richtte in 2009 ook een ander bedrijf op, Square, dat zich richt op mobiel betalen. Ook bij dat bedrijf blijft hij CEO. Hiermee krijgt Twitter in feite een topman die zich parttime bezighoudt met het medium, iets wat de raad van commissarissen aanvankelijk niet wilde. Uiteindelijk gingen zij toch akkoord; er bleek verder niemand bereid om het bedrijf te leiden.

Op Twitter laat Dorsey weten de banen prima te kunnen combineren.