Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tweede Kamer stemt voor nieuwe Mediawet

De nieuwe Mediawet, die het publieke bestel toekomstbestendig moet maken, is de derde stap in de hervorming van Hilversum.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD).
Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD). Foto ANP / Martijn Beekman

De Tweede Kamer heeft zojuist gestemd voor de invoering van de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD). PVV en SP stemden tegen het wetsvoorstel.

De nieuwe Mediawet is de derde stap in de hervorming van Hilversum. De wet moet het publieke bestel toekomstbestendig maken. Volgens Dekker is het essentieel dat de omroep moderniseert, anders wordt Hilversum steeds minder relevant. Met name jonge kijkers en luisteraars keren zich af van traditionele media en stappen over naar YouTube, Netflix en andere online aanbieders. “De luiken moeten open”, aldus Dekker over Hilversum.

De eerste stap was het verminderen van het aantal omroepverenigingen. Per 1 januari 2016 van 21 naar 8. De grote omroepen fuseerden, de kleinere religieuze en levensbeschouwelijke omroepen verdwijnen.

De nieuwe wet, die nu naar de Eerste Kamer gaat, maakt het onder meer mogelijk dat externe producenten hun programma’s direct aanbieden aan koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO). En dus niet meer uitsluitend via een van de omroepverenigingen. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan is nog onderwerp van discussie tussen het ministerie van OCW en de publieke omroep.

De publieke omroep moet zich van Dekker ook meer onderscheiden van de commerciële zenders. Daartoe scherpt hij de zogenoemde taakopdracht van de publieke omroep aan. Educatie, informatie en cultuur, dat is wat de omroep moet doen. En niet langer amusement, puur om het amusement. Maar wat amusement nou precies is, blijft nog onduidelijk.

De Tweede Kamer heeft vorige week lang gediscussieerd over de financiële transparantie van de omroep. De belangrijkste vraag: in hoeverre moet de NPO inzicht geven in de kosten, per genre of per programma? Dekker neemt genoegen met een begroting gespecificeerd naar genre; dus zoveel geld naar drama, zoveel naar documentaires, zoveel naar nieuws, et cetera. Verder wil een meerderheid van de Kamer niet gaan, omdat anders inhoudelijke inmenging in de programmering dreigt.

In de marge van het mediadebat deden onder meer D66 en SP een poging om Radio 6 te behouden voor de liefhebbers van soul en jazz. De NPO wil de zesde publieke zender afschaffen om te bezuinigen. Een motie van D66 en PvdA voor “een volwaardige plek voor soul & jazz op de publieke radio” haalde het wel. Een motie van Jasper van Dijk (SP) die expliciet vroeg om “het overeind houden van Radio 6″ werd verworpen.

Tot slot stemde de Kamer vanmiddag voor een motie van VVD en PvdA voor een wijziging van de eigendomsbeperking van landelijke radiokavels. Dat betekent dat commerciële radiobedrijven als Sky Radio Group (TMG), Radio 538 (Talpa) en Q-music (Persgroep) meer dan de huidige twee FM-frequentiepakketten mogen bezitten. Als staatssecretaris Dekker (en minister Kamp van Economische Zaken) de motie volgen, leidt dat mogelijk tot nieuwe overnames in de radiosector.