`Posters plakken doen we zelf'

Beginnende ondernemers Hanneke Snoek en Marjoleine Leen beleefden na `11 september' een paar benauwde momenten. Maar toch zetten ze hun plan voor een musicalschool door. `We bekijken het gewoon per jaar.'

,,I wanna be in America.'' De muziek van West Side Story zwiept door de gymzaal van de Aloysiusschool in Baarn. ,,Feller dansen en zorg dat je nooit met je rug naar het publiek staat'', spoort Hanneke Snoek (36) haar leerlingen aan. Boven, op de eerste verdieping van het gebouw, krijgt een andere groep kinderen zangles. ,,Jullie moeten dit heel geheimzinnig zingen, sluip maar naar me toe en sis er een beetje bij.'' Marjoleine Leene (39) doet het voor. Met haar mimiek en tijgerachtige bewegingen krijgt ze de groep makkelijk mee. Het lied, op muziek van de musical Cats, gaat over een voorname kat die baronesse is en een groep straatkatten.

Bij musicalschool `Afdeling musical' in Baarn staat alles nu al in het teken van de eindvoorstelling op 18 juni. In een echt theater. Daaraan doen vier leeftijdsgroepen mee. De oudste groep bestaat uit volwassenen. Om alle leeftijden tot hun recht te laten komen, hebben Leene en Snoek gekozen voor een musical in de stijl van Chorus Line: de vier groepen spelen dat ze ieder een eigen auditie op Broadway doen. Alle leeftijden hebben daardoor hun eigen scènes. Leene: ,,Kinderen willen niet met de volwassen groep op het toneel. Dat vinden ze ouwe mensen. Ze willen schitteren in hun eigen stuk.''

Over drie maanden zit het eerste cursusjaar van de musicalschool erop. Het plan om die op te zetten ontstond twee jaar geleden, in een café, na afloop van een uitvoering van de muziekschool in Bussum. Leene, afgestudeerd als algemeen musicus aan het conservatorium in Den Haag en Snoek, docente regie, opgeleid aan de faculteit Theater en Drama van de universiteit Utrecht, besloten die avond samen met een andere collega dat ze weg zouden gaan bij de muziekschool ,,omdat het daar niet lekker liep''. Er was een groot verloop onder de docenten. ,,En ineens hadden we het over het opzetten van een eigen school, die zich helemaal zou richten op musical.'' Die vorm van theater had voor hun alles in zich: zang, dans en spel.

Met zijn drieën spraken ze af om één jaar uit te trekken om te onderzoeken of het plan uitvoerbaar zou zijn. ,,De afspraak was om niet alle schepen achter ons te verbranden, omdat er wel een inkomen moest zijn.'' Leene zingt jazz en treedt op met haar eigen combo, maar zingt ook in verschillende big bands en schrijft zelf muziek en teksten. Snoek is als spel- en dramadocente verbonden aan een instelling voor verstandelijk gehandicapten, is ingeschreven bij een theaterbureau en geeft theaterlessen in Soest. Hun collega Melanie Wientjes is dansdocente. ,,Dat inkomen kunnen we nog steeds niet missen.''

Om in aanmerking te komen voor een starterssubsidie (1.500 euro) van de gemeente Baarn moesten de drie een ondernemingsplan op tafel leggen en duidelijk maken waarin hun onderneming verschilde van de al in Baarn gevestigde theaterschool. Dat kostte hen meer tijd en moeite dan ze hadden verwacht. ,,Telkens kregen we het terug, dan was er nog iets niet duidelijk.'' Daardoor werden ze gedwongen om er nóg beter over na te denken. ,,Op het laatst hebben we ons wel eens afgevraagd of ze het wel goed gelezen hadden.''

Maar uiteindelijk kregen ze de subsidie en werden ze `starter', de categorie ondernemer die door de economische malaise fors is gekrompen. Vorig jaar werden er 45.000 nieuwe ondernemers geteld, vergeleken met 55.000 in het topjaar 2000.

Zoals voor iedere starter was het ,,keihard werken''. Om te kunnen peilen of er voldoende belangstelling zou zijn voor hun school en ,,om vast een beetje aan promotie te doen'', begonnen zij begin vorig jaar met een serie musical workshops van elk twee uur. Dat liep al snel goed. En toen zij in de zomer van 2002 aankondigden een echte musicalschool te willen openen, kwamen er voldoende aanmeldingen binnen. Snoek en Leene besloten toen hun onderneming door te zetten en officieel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

De musicalschool werd een vof en geen maatschap of besloten vennootschap (bv). ,,Voor een bv heb je een startkapitaal nodig dat voor ons te hoog was, we wilden liever geen leningen afsluiten. Bij een maatschap gaat het om gescheiden activiteiten die je ook apart administreert en wij doen juist alles samen.'' Eind oktober vorig jaar opende de school haar deuren. Inmiddels heeft Afdeling Musical veertig leerlingen. De jongeren betalen 350 euro voor 25 lessen van een uur en drie kwartier, de volwassenen 416,50 euro. ,,We doen bijna alles zelf, van de choreografie tot en met het inkleuren van het zingende figuurtje op de voorkant van onze brochure'', zegt Leene. Hun folder is uitgevoerd in zwart-wit, ,,dat scheelde toch weer in de kosten''. De publiciteit verzorgen ze ook zelf. ,,Soms kun je ons `s avonds laat nog betrappen op het plakken van posters.''

Alleen de administratie geven ze nu uit handen. ,,We leveren het keurig aan, maar het scheelt ons heel veel energie dat het administratiekantoor alles verder verwerkt, de belastingen verzorgt en de jaarrekening opmaakt.

Ze hebben hun arbeidsvoorwaarden vastgelegd in het vennootschapscontract. Wat gebeurt er als één van hen ziek wordt? ,,De eerste twee weken betalen we uit. ,,Verzekeringen zijn voor ons veel te duur, dat kunnen we echt nog niet betalen'', vinden beiden.

Hoe zien ze de toekomst? Snoek bekent dat ze na 11 september benauwde momenten heeft gehad. ,,Je zag de economie achteruitgaan en waar zou men het eerst op bezuinigen? Ons product is toch wel een beetje luxe.'' Tot nu toe merken ze niets van een terugloop in belangstelling. ,,Daarom ben ik er nu rustiger over, we bekijken het gewoon per jaar.'' Leene is verrast door de aanhoudende vraag: ,,Blijkbaar vullen we toch een gat in de markt. Voorlopig besteden ze allebei zo'n 24 uur per week aan de school, waarvan 4,5 uur aan lesgeven. ,,Er is nog geen sprake van een belegde boterham.''

Dit is het derde deel in een serie over starters op de arbeidsmarkt. Het eerste deel verscheen op 8 maart.

    • Caroline van der Graaf