Talibaan trekken zich terug uit Afghaanse stad Kunduz

De terreurbeweging zegt te hopen zo te voorkomen dat er nog meer burgerdoden vallen.

Een verlaten bazaar in Kunduz
Een verlaten bazaar in Kunduz Foto Jawed Kargar / EPA

De Talibaan trekken zich terug uit de Afghaanse stad Kunduz. Dat heeft een woordvoerder van de terreurbeweging laten weten in een e-mail, meldt persbureau AP. Vorige maand werd de strategisch gelegen stad korte tijd ingenomen door de Talibaan.

Volgens Hamdullah Danishi, gouverneur van de provincie Kunduz, begint het leven langzaam maar zeker weer normaal te worden in de stad. Winkels en markten gingen weer open en burgers durfden weer hun huizen uit te komen.

Leger houdt situatie in de gaten

Wel blijven Afghaanse militairen aanwezig in de stad. Zij houden een oogje in het zeil en doorzoeken woningen, op zoek naar militanten. De Afghaanse regering heeft sterkte vermoedens dat er strijders zijn achtergebleven in Kunduz.

De Talibaan vielen de stad op 28 september aan en wisten die drie dagen lang te bezetten. In de daaropvolgende dagen werd flink gevochten tussen de terreurbeweging en het Afghaanse leger. Exacte aantallen doden en gewonden zijn niet bekend, maar er wordt uitgegaan van honderden slachtoffers.