Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

‘Russische Boekraket haalde MH17 neer’

Vlucht MH17 is vorig jaar neergeschoten door een Boekraket van Russische makelij. Het overgrote deel van de passagiers was op slag dood, slechts enkele passagiers hebben wellicht, buiten bewustzijn, nog maximaal een minuut geleefd.

Dit hebben zeshonderd nabestaanden van de rampvlucht vanochtend in Den Haag te horen gekregen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die de crash heeft onderzocht. Dat meldden nabestaanden aan deze krant. De conclusies bevestigen eerdere veronderstellingen over de toedracht van het ongeluk met MH17 in de namiddag van 17 juli 2014. Om 13.00 uur zouden ook de pers en de politiek worden ingelicht, na de deadline van deze krant.

Volgens voorzitter Tjibbe Joustra van de OVV had het luchtruim boven het oostelijk deel van Oekraïne ten tijde van de crash met vlucht MH17 gesloten moeten zijn. „De risico’s zijn niet adequaat ingeschat”, zei Joustra. Dat Malaysia Airlines boven het conflictgebied vloog, was geen uitzondering. „Vrijwel iedereen vloog over het gebied”, aldus Joustra. „Omdat iedereen dacht dat het veilig was.”

Tot vandaag wezen de meeste signalen erop dat vlucht MH17 in de namiddag van 17 juli 2014 bij vergissing is neergeschoten door pro-Russische separatisten. De OVV spreekt zich hierover niet uit. De rebellen waren betrokken bij een gewapend conflict met het Oekraïense leger. De separatisten zouden kort voor de crash de beschikking hebben gekregen over een Boek-raketinstallatie uit Rusland. Een raket zou zijn gelanceerd vanaf een tarweveld ten zuiden van de plaats Snizhne, tussen het dorp Pervomaisk’yi en het gehucht Rode Oktober. Het tarweveld, op ongeveer 30 kilometer van de laatst bekende positie van het toestel, kwam in beeld door foto’s die een inwoner van het plaatsje Torez enkele minuten na de crash maakte, met een rookpluim die verdacht veel lijkt op het spoor van een afgeschoten Boekraket. Ook publiceerden de VS kort na de crash een satellietfoto van deze locatie. De Boeing 777-200 was op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur.