Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rusland ‘verrast’ door oproep van Rutte

Volgens het Kremlin is Rusland altijd bereid geweest om mee te werken aan het MH17-onderzoek

Minister-president Rutte geeft op het ministerie van Algemene Zaken een reactie op het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de toedracht van de ramp met de MH17.
Minister-president Rutte geeft op het ministerie van Algemene Zaken een reactie op het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de toedracht van de ramp met de MH17. Foto Martijn Beekman / ANP

De oproep van premier Mark Rutte (VVD) aan Moskou om volledig mee te werken aan het onderzoek naar de ramp met de MH17 is in Rusland niet in goede aarde gevallen. Het Kremlin zegt de oproep raar te vinden en is verrast.

Dat zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus het Russische persbureau Interfax. Volgens haar is Rusland altijd bereid geweest om mee te werken aan het onderzoek. Moskou liet weten “ernstige bedenkingen” te hebben over de richting van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Het ministerie van Buitenlandse Zaken:

“Er blijven nog ernstige bedenkingen over of het werkelijke doel van het Nederlandse onderzoek is om de werkelijke oorzaak van de ramp te achterhalen en niet om de beschuldigingen die zijn gemaakt te rechtvaardigen.”

De meeste analisten geloven dat de MH17 werd neergeschoten door de pro-Russische separatisten, die de dienst uitmaken in twee kleine “volksrepublieken” in Oost-Oekraïne. De rebellen en Rusland spreken dit tegen en beweren dat Kiev het vliegtuig heeft neergehaald.

Neergeschoten met een Boek-raket

Rutte deed zijn oproep eerder vandaag nadat de OVV zijn rapport presenteerde. Rutte vroeg Moskou de bevindingen van het rapport te respecteren. In het verslag werd geconcludeerd dat vlucht MH17 op 17 juli vorig jaar werd neergeschoten door een Boek-raket van Russische makelij.

OVV-voorzitter Tjibbe Joustra voegde daar nog aan toe dat het projectiel werd afgeschoten vanuit gebied dat ten tijde van de ramp in handen was van de pro-Russische separatisten. Die conclusie kwam niet in het rapport voor.

Rakethoofd ontploft op enkele meters van toestel

Volgens het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat vanmiddag werd gepresenteerd ontplofte een rakethoofd van het type 9N314M op enkele meters afstand boven de linkerkant van de cockpit van het vliegtuig. De voorkant van het vliegtuig brak daardoor af. De rest viel in de lucht uiteen. Het gebied waarin de wrakstukken zijn neergekomen zou 50 vierkante kilometer groot zijn geweest. De exacte lanceerlocatie heeft de OVV niet aan kunnen wijzen, al zei de OVV-voorzitter later vanmiddag dat de raket is afgevuurd vanuit gebied dat in handen was van pro-Russische rebellen.

Film van de OVV over het onderzoek, gebaseerd op de vandaag gepubliceerde onderzoeksrapporten:

Russische reactie

De Russische reactie op het onderzoek werd vanochtend al gepresenteerd. Almaz-Antey, het Russische staatsbedrijf dat de Boek-raketten maakt, presenteerde op basis van eigen onderzoek heel andere conclusies: MH17 zou zijn neergehaald door een oud model Boek-raket van het type 9M38, dat wordt gebruikt door het Oekraïense leger. Staatspersbureau Tass brengt dat zo:

Twitter avatar tassagency_en TASS Experts say MH17 might have been downed by Ukraine http://t.co/kgrXcROUWD
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Het Russische OM onderzoekt ondertussen nog steeds het neerhalen van MH17 door een Oekraïense SU-25. #MH17 http://t.co/J2Xg6TWO7o

Bij de ramp met het toestel kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.