Rechter doet uitspraak in conflict redactie Noordhollands Dagblad

Het conflict tussen directie en redactieraad van het Noordhollands Dagblad (NHD) en de andere regionale dagbladen van Telegraaf Media Groep (TMG) escaleert. De rechter in Alkmaar gaat binnen twee weken besluiten of een organisatiewijziging bij het regionale krantenbedrijf past binnen het redactiestatuut.

Na maanden van overleg tussen de directie van TMG-dochter Holland Media Combinatie (HMC) en de redactieraad stonden beide partijen gistermiddag tegenover elkaar in de rechtbank in Alkmaar. Naast het NHD (betaalde oplage 104.000) geeft HMC ook de kleinere titels Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant en de Gooi- en Eemlander uit. Slechts een keer eerder in de pershistorie stonden directie en redactieraad van een krantenbedrijf voor de rechter in een zaak over het redactiestatuut.

Kern van het conflict: de HMC-directie wil vier hoofdredacteuren benoemen, voor elke titel een, net als bij bijvoorbeeld de regiokranten van de Persgroep/Wegener. Nu kennen de titels van HMC nog één algemeen hoofdredacteur, ook al is die positie al anderhalf jaar vacant.

De nieuwe hoofdredacteuren moeten zorgen dat hun kranten zich helemaal richten op regionale verslaggeving. De tijd van schaalvergroting – de manier waarop uitgevers de afgelopen jaren de winsten hoog hielden – lijkt voorbij bij HMC. Alleen met regionieuws hebben zij overlevingskansen. In een vertrouwelijke brief aan de redactieraad schrijft de directie dat de komende twee jaar „meer kosten moeten worden bespaard om een positief resultaat te kunnen realiseren. Met name in 2017 zou [anders] een zeer significant verlies optreden dat de onderneming serieus in gevaar brengt.” Vooral de kleine IJmuider Courant (5.000 abonnees) is een zorgenkindje.

De redactieraad van HMC is het eens met de plannen om sterker in te zetten op de regio, maar vreest dat de directie zich teveel zal bemoeien met de journalistieke koers. Commerciële belangen zouden zo de redactionele kolommen insluipen.

Tijdens de zitting wees de voorzitter van de redactieraad de suggestie van de rechter af om (nog) een onafhankelijk expert de zaak te laten bekijken.