Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Oud-SS’er Siert Bruins (94) overleden

Hij werd in 2013 vervolgd voor moord, maar vanwege gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Oud-Waffen-SS'er Siert Bruins, hier tijdens zijn proces begin vorig jaar, is overleden.
Oud-Waffen-SS'er Siert Bruins, hier tijdens zijn proces begin vorig jaar, is overleden. Foto Rolf Vennenbernd/EPA

De Nederlandse oud-SS’er Siert Bruins is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij stierf al twee weken geleden, schrijft het Dagblad van het Noorden vandaag. De krant heeft nabestaanden gesproken. Bruins werd in 2013 vervolgd voor de moord op een Nederlandse verzetsstrijder, maar in 2014 vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs.

De voormalige Waffen-SS’er, die ook de Duitse nationaliteit bezat, werd in de jaren tachtig in Duitsland tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee joodse broers in Groningen. Eind 2013 stond hij in het Duitse Hagen terecht voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in het Groningse Appingedam. Bruins zat destijds, na enige tijd aan het Oostfront te hebben gevochten, bij de Sicherheitspolizei in zijn geboorteland.

Argeloos

De rechtbank in Hagen oordeelde in 2014 dat moord niet bewezen kon worden. Er kon niet aangetoond worden dat Dijkema argeloos was toen Bruins en zijn oud-collega August Neuhaüser hem naar een afgelegen plek reden om hem daar met ten minste vier kogels om te brengen. Argeloosheid is in Duitsland een vereiste voor veroordeling voor moord. Doodslag was wel bewezen, maar omdat de termijn daarvoor verjaard was, werd Bruins vrijgesproken.

Bruins nam in 1941, tijdens de bezetting van Nederland door de nazi’s, vrijwillig dienst in de SS. Hij werd na de oorlog in Nederland ter dood veroordeeld, wat later werd omgezet in levenslang. Voordat het vonnis kon worden uitgevoerd, vluchtte hij naar Duitsland, waar hij decennialang onder een valse naam ongestoord heeft geleefd.