Oorlogsmisdadiger Siert Bruins (94) overleden

De Nederlandse oud-SS’er Siert Bruins is twee weken geleden overleden, 94 jaar oud. Dat meldt het Dagblad van het Noorden, dat nabestaanden heeft gesproken. De voormalige Waffen-SS’er, die ook de Duitse nationaliteit bezat, werd in de jaren 80 in Duitsland tot zeven jaar cel veroordeeld voor moord op twee joodse broers in Groningen. Eind 2013 stond hij in het Duitse Hagen terecht voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in Appingedam. Bruins zat destijds, na aan het Oostfront te hebben gevochten, bij de Sicherheitspolizei. De rechtbank in Hagen oordeelde in 2014 dat moord niet bewezen kon worden; er kon niet aangetoond worden dat Dijkema ‘argeloos’ was toen hij werd omgebracht. Dat is een vereiste voor veroordeling voor moord. Doodslag was wel bewezen, maar verjaard. (NRC)