Oranje niet naar het EK? Dat biedt ook kansen

Vanavond speelt het Nederlands elftal  het EK-kwalificatieduel tegen Tsjechië. Oranje staat op de rand van uitschakeling. Wat zijn de scenario’s en hoe erg is het als we niet meedoen?

Het Nederlands elftal trainde gisteren in de Arena ter voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Het Nederlands elftal trainde gisteren in de Arena ter voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Er gaat veel gezapt worden vanavond. Als het Nederlands elftal om 20.45 uur aftrapt tegen Tsjechië in de Amsterdam Arena, speelt Turkije tegelijkertijd thuis tegen groepshoofd IJsland. Die twee wedstrijden  bepalen of Oranje volgend jaar mee doet aan het EK in Frankrijk.

In de strijd om de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs om een EK-ticket, staat Turkije twee punten voor op Nederland. Bij winst van Oranje en gelijkspel van Turkije komen beide teams op gelijke hoogte. Het onderlinge resultaat geeft dan de doorslag, dat in het voordeel is van Turkije (1-1 en 3-0). In dat geval speelt  Oranje voor het eerst sinds 84 geen EK. Er is maar één scenario waarin Oranje zicht houdt op het  EK. Nederland wint, Turkije verliest.

Oud-bondscoach Bert van Marwijk:

„Vooropgesteld: het is natuurlijk altijd beter om je te kwalificeren voor een EK. Die ervaring is geweldig voor de ontwikkeling van voetballers. Je begint nooit een kwalificatie met de gedachte dat het weleens goed kan zijn voor het voetbal om je niet te plaatsen. Alleen moet er nu iets gebeuren. De kans dat we nog naar het EK gaan is minder dan 5 procent. Dus in dit stadium kan een uitschakeling juist ook alleen maar goed zijn. We moeten eens de juiste mensen op de juiste plaats gaan zetten, met name binnen de KNVB.”

„Er moet duidelijkheid komen. Wat gaan we doen en wie gaat dat doen. Ik vind dat er meer voetbalknowhow in de top van de KNVB moet komen. Bovendien zie ik in het Nederlands elftal dat er een groot gat is tussen de ‘oudere garde’ met jongens als Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben en de rest. Een bondscoach moet altijd doorselecteren en jonge spelers de kans geven, maar we moeten oog blijven houden voor de oude garde. Alleen is nu, na zo’n uitschakeling, wel helemaal het moment om te gaan denken aan doorselecteren.”

Oud-voetballer Pierre van Hooijdonk:

Bij uitschakeling kan bondscoach Danny Blind meer gaan experimenteren met spelers en zijn eigen team smeden. Hij speelt dan niet meer richting een eindtoernooi, het WK is ver weg. Bij een slecht resultaat in een oefenwedstrijd zal er niet meteen paniek zijn, de druk ligt er niet op. Doorselecteren betekent niet dat je moet verjongen. Ik zou bijvoorbeeld Wesley Sneijder en Arjen Robben niet afschrijven. Die jongens kunnen, als ze op topniveau blijven voetballen, belangrijk zijn. Robin van Persie zie ik daarentegen niet meer terugkeren.”

De coach kan strenger gaan selecteren. Dat is de afgelopen periode niet goed gegaan. Ik zie nu veel spelers die chagrijnig zijn en discipline missen. Ook voor de jonkies is het een drama. Zie wat het vorige WK deed met voetballers als Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Prestaties van spelers op een eindronde beïnvloeden het koopgedrag van clubs. Eredivisiespelers zullen nu minder snel weggekocht worden. Positief is dat niet. Het is slecht voor het Nederlandse voetbal. Eigenlijk bestaat het missen van het EK vooral uit nadelen.”

Voetbaltrainer Huub Stevens:

Er is helemaal niets positiefs aan een uitschakeling. Het is allemaal leuk en aardig, die Hollandse school, maar we hebben er nog nooit een WK mee gewonnen. We zijn totaal doorgeslagen. Natuurlijk ben ik ook een voorstander van balbezit, alleen dan moet je de bal wel hebben. Nederland mist de balveroveraars. Dat heeft gewoon met de opleidingen van clubs te maken. Voetbal gaat om winnen, het maakt niet uit hoe. Bovendien zijn al die blessures ook geen excuus. Jongens hebben gewoon geen weerstand. Dat hebben ze niet ontwikkeld.”

Zoiets begint eigenlijk al bij de opvoeding. We willen allemaal het beste voor onze kinderen, maar ze moeten ook op eigen benen kunnen staan. Vroeger fietsten jochies op eigen initiatief naar een voetbalclub. Nu worden ze vaak gebracht door hun ouders, of worden ze bij grotere clubs zelfs thuis opgehaald met busjes. We hebben altijd een grote mond gehad over het buitenland, we wisten het altijd beter. Nu lachen ze ons overal uit. We zijn achterhaald. Al jaren. En dat gaat ook niet op korte termijn veranderen. Zoiets duurt weer jaren.”