Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

OM: chauffeur monstertruck Haaksbergen reed te hard

Het terrein was “veel, veel te klein”. De chauffeur maakte stuurfouten en remde te laat af.

Foto ANP / Ginopress
Foto ANP / Ginopress Het terrein waar de monstertruck de truc zou doen, was veel te klein.

Mario D., de chauffeur van de monstertruck die vorig jaar in Haaksbergen het publiek inreed, heeft volgens de officier van justitie te hard gereden. Ook maakte hij stuurfouten en remde hij te laat af. Dat alles vond plaats op een te klein terrein. Dat zei de officier van justitie vanmorgen in de rechtbank van Almelo.

Het OM spreekt hiermee de bewering van de advocaat van D. tegen. Die meende vorige week dat het ongeluk werd veroorzaakt door een technisch mankement aan de truck. “Toen de truck op een later moment op een andere plek voor de tweede keer werd getest, haperden inderdaad de achterwielen. Maar dat was op de ongeluksdag nog niet zo”, zei de officier.

Het terrein was “veel, veel te klein”. De truck had, volgens de vergunning, tien meter nodig om de draai te kunnen maken. Uit berekeningen van het OM blijkt dat er 3,33 meter over was geweest - bij een goede uitvoering. Ook dat was niet het geval. De truck reed met een snelheid van 20 tot 30 kilometer het publiek in.

“Als de chauffeur eerder had geremd en niet zo hard had gereden, was de truck op 25 centimeter van het publiek tot stilstand gekomen. Dat is gebleken uit testen.”

De chauffeur wordt verdacht van dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Onze correspondent Oost-Nederland, Annette Toonen, weet dat D. niet aanwezig was bij de zitting.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Monstertruckchauffeur Mario D. is er niet bij op eerste (regie)zitting in strafzaak #monstertruckongeluk

De organisator van het evenement wordt ook aangeklaagd. Zij hebben “niet zorgvuldig” gehandeld en hadden de gemeente “veel beter” moeten inlichten. De envelop met daarin de vergunning maakten ze niet eens open. Eind februari wordt de zaak voortgezet.

Drie doden bij show monstertruck

In september reed een monstertruck in op het publiek tijdens een evenement in Haaksbergen. Drie mensen kwamen om en 28 mensen raakten gewond. De chauffeur betuigde eerder al medeleven aan de slachtoffers via een brief in De Telegraaf.

De gemeente Haaksbergen zag bij de organisatie van de fataal afgelopen monstertruckshow vooraf geen risico’s die extra veiligheidsmaatregelen nodig maakten. Burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) stapte op na het ongeluk. Volgens de kritische raadsfracties had hij te weinig inlevingsvermogen, te weinig schuldbesef en was hij te afstandelijk.