Dit is een artikel uit het NRC-archief

Hockey

‘Nummer twee IS omgekomen’

Dat heeft de terreurgroep bevestigd. Het Witte Huis meldde in augustus al dat de strijder was gedood.

Een Amerikaans gevechtsvliegtuig dat aanvallen uitvoert boven Irak op IS-strijders tankt.
Een Amerikaans gevechtsvliegtuig dat aanvallen uitvoert boven Irak op IS-strijders tankt. Foto: Amerikaanse Ministerie van Defensie / EPA

De nummer twee van Islamitische Staat (IS), Fadel Ahmad al-Hayali, is inderdaad bij een luchtaanval in augustus omgekomen. Dat heeft een woordvoerder van de terreurbeweging vandaag laten weten in een audioboodschap, meldt terrorismemonitor SITE.

Het Witte Huis meldde de dood van Al-Hayali al in augustus, kort na de aanval. De man zat met een andere IS-strijder in een voertuig in de buurt van de Iraakse stad Mosul toen hij onder vuur werd genomen. IS kreeg de metropool in juni 2014 in handen.

Verantwoordelijk voor logistieke operaties

In de audioboodschap van IS werd niet gesproken over de toedracht van de dood van Al-Hayali. Wel werd opgeroepen tot een “heilige oorlog” tegen Rusland en de VS voor hun “kruisvaardersoorlog”. De IS-woordvoerder noemde president Obama een “idioot”.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis was Mutazz onder meer verantwoordelijk bij IS voor logistieke operaties zoals de aanvoer en verplaatsing van wapens, mensen en explosieven.

Experts relativeren tegenover Reuters het belang van de dood van mensen als Mutazz. Een voormalige medewerker van het Pentagon Seth Jones:

““De ervaring leert dat IS gewoon weer een andere leider naar voren schuift.”