Erven willen geld voor lipafdruk Monroe

Marilyn Monroe mag dan meer dan 50 jaar dood zijn, dat betekent nog niet dat je ongestraft haar afbeelding op een mok of poster kunt zetten. Althans, dat vinden de nabestaanden van de actrice. Al jaren strijden zij tegen de verkoop van ongeautoriseerde Monroe-prullaria. In de VS zijn de erven nu in een juridisch gevecht verwikkeld met Avela, een distributeur van Monroe-artikelen. Uit een tussenvonnis van de rechtbank in New York van eind september blijkt dat de erven niet alleen stellen dat ze op grond van het merkenrecht de rechten bezitten op naam en uiterlijk van Monroe, maar dat zelfs de lipafdruk van de actrice beschermd is. In eerdere procedures baseerden ze zich op het right of publicity. Hiermee kan een beroemdheid zich verzetten tegen commercieel gebruik van zijn naam of portret. In sommige staten in de VS kunnen ook nabestaanden zich hierop beroepen.

Dat de erven in deze kwestie dit recht niet meenemen, heeft vermoedelijk te maken met een in 2012 verloren rechtszaak in Californië. Toen de erven zich op Monroes publicity rights beriepen en aanvoerden dat de actrice ten tijde van haar dood in Californië woonde, werd duidelijk dat ze eerder precies het tegenovergestelde hadden verklaard, in een poging belasting te ontwijken. De rechter weigerde de publicity rights toe te kennen.