Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Meer BN’er dan een crimineel

De redactie bespreekt elke week een nieuwkomer in de mediacaroussel. Vandaag: Willem de Moor (Pauw).

In een Cadillac arriveerde Willem de Moor (1955) donderdagavond bij de Westergasfabriek in Amsterdam. „Het leven is een film”, zei hij later in de studio van Pauw (VARA). „Je kunt ’s ochtends opstaan en buiten een scenario schrijven. Dat mag je zelf doen – en iedereen krijgt een keer het geluk om geld te verdienen.”

Voor De Moor, alias ‘Kleine Willem’, zat dat geluk in de hasj- en wiethandel in de Amsterdamse onderwereld. Hij was bevriend met vastgoedhandelaar Willem Endstra, was lid van de Hell’s Angels, verdiende tientallen miljoenen euro’s en leefde „als een koning”. Tijdens zijn gevangenisjaren - zo’n zes in totaal - schreef hij de biografie De Penozejaren van Kleine Willem in samenwerking met misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. „Ik zei: Willem, je moet die verhalen gewoon opschrijven”, zei advocaat Jan-Hein Kuijpers (voormalig advocaat van Holleeder). „Dat is schitterend om te horen. En ze kunnen het heel prachtig vertellen.”

„Maar het was toch niet alleen leuk”, zei fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks, die in de tafelschikking recht tegenover De Moor was gezet. „Het blijft toch een criminele organisatie.” Rumoer aan de bar. De Moor: „In mijn tijd was het niet georganiseerd. Dan kwam ik Martin tegen”, - achter hem zwaait Martin naar de camera - „dan zit je bij mekaar, en ga je wat verkopen.” Zonder geweld, zegt hij. „En dan jassen, Rolexen, op vakantie.” Hilariteit op Twitter.

Tegen het eind van de uitzending bracht NRC op de website het nieuws dat een agent van de Nationale Recherche op grote schaal geheime informatie aan de onderwereld zou hebben verkocht. Er volgde publieke verontwaardiging: Kamerleden eisten uitleg van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD).

Het optreden van De Moor in Pauw leek meer op dat van een BN’er dan op dat van een veroordeelde crimineel. Zouden hij en zijn ‘gabbers’ één dag later ook nog een podium hebben gekregen? Of is dat dan voor even weer te controversieel? Nu schreef de redactie een prijsvraag uit waarmee je het boek kon winnen. De vraag: in welk jaar ontmoetten Kleine Willem en Willem Endstra elkaar voor het eerst?

Betrokkenen zijn vermoedelijk uitgesloten van deelname.