Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Politiek

Mark Rutte blijft hetzelfde, andere wereldleiders worden ouder

Vijf jaar geleden werd Mark Rutte op 43-jarige leeftijd premier. In de tussentijd lijkt hij nauwelijks verouderd. Politici worden - of ze het nou willen of niet - ook op hun uiterlijk beoordeeld. Er zijn wereldleiders die tijdens hun regeerperiode méér rimpels hebben gekregen.
De Russische president Vladimir Poetin bijvoorbeeld zag er nog jong uit toen hij Jeltsin opvolgde. Dat was dan ook in 1999, Poetin was toen 47.
EPA
De Duitse bondskanselier Merkel? Qua stijl niet veranderd - haar kapsel is net zo consequent als dat van Mark Rutte. Bij haar kersttoespraken kiest ze steevast een zelfde fleurige blazer. Ouder wordt de 61-jarige wel. Behalve haar ogen dan: sinds 2011 heeft ze ineens geen leesbril meer nodig.
EPA
Eerlijker is de vergelijking met Barack Obama. Amerikaans president sinds begin 2009, ruim anderhalf jaar eerder aangetreden dan Mark Rutte. Ook zijn kapsel is consistent. Toch is hij na zesenhalf jaar Amerikaans presidentschap bijna volledig grijs. Hij is nu 54.
EPA
Tot slot terug naar Mark Rutte zelf, nu 48. Wie lang genoeg naar deze foto's kijkt, kan met een beetje goede wil een klein vleugje grijs ontdekken in de laatste foto.
EPA