Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Het allerkleinste kevertje ter wereld leeft in het regenwoud

Foto Alexey Polilov

Het is gemeten: dit kevertje is 0,325 millimeter lang. Het is daarmee het kleinste vrijlevende insect, niet meer dan een wandelend stofje in het regenwoud van Latijns Amerika. Het kevertje met de naam Scydosella musawasensis werd pas in 1999 beschreven. Sindsdien was hij in de race voor de titel ‘kleinste kever’. Het lijkt simpel om te bepalen wie de allerkleinste is, maar dat valt tegen. Een negentiende-eeuwse claim bleek bijvoorbeeld te berusten op een meetfout met een onnauwkeurige liniaal.

Niet de allerkleinste

Ook de lengte van Scydosella bleef sinds 1999 betwist. De enige exemplaren waren al in 1955 verzameld in Nicaragua en geprepareerd, en daardoor waren ze niet meer netjes te meten. Gelukkig ontdekte een bioloog afgelopen februari verse kevertjes in Colombia, die onder de elektronenmicroscoop netjes afgepast konden worden. Het resultaat stond vorige week in Zookeys. Er is overigens wel een kleiner insect, maar dat is een parasiet. Het is een wespje van 0,15 millimeter genaamd Dicopomorpha echmepterygis dat leeft als parasiet in de eieren van stofluizen.