Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

In Canada trek je kiezers met campagne voor wetenschap

Canadezen moeten niet stemmen op premier Harper, omdat hij heeft bezuinigd op wetenschap.

De campagne van Thomas Mulcair en zijn New Democratic Party.
De campagne van Thomas Mulcair en zijn New Democratic Party. Foto Jim Young / Reuters

Wie denkt dat de oorlog tegen wetenschap al eeuwen voorbij is, heeft het mis. Investeringen in wetenschappelijk onderzoek in het Westen lopen terug, stellen de makers van dit campagnefilmpje. En in Canada wordt deze oorlog tegen de wetenschap nu gevoerd door premier Stephen Harper.

Het filmpje van ruim vijf minuten is in vier dagen tijd ruim een miljoen keer bekeken. Want ja, het is echt zo, in Canada is de staat van de wetenschap een belangrijk thema voor de verkiezingen van volgende week.

Wereld zonder oorlog tegen wetenschap

De Conservatieve Partij van premier Harper, die in 2011 bij de parlementsverkiezingen een absolute meerderheid behaalde, bezuinigde de afgelopen jaren op wetenschap. Het was aanleiding voor Professional Institute of the Public Service of Canada, een vakbond die duizenden wetenschappers en ambtenaren vertegenwoordigt, om campagne te voeren tegen Harper. Een van de radioreclames van de campagne gaat zo:

Het filmpje over de algehele ‘oorlog tegen wetenschap’ komt niet van de vakbond, maar van een wetenschappelijk YouTube-kanaal. En ze voeren niet alleen campagne in Canada:

Twitter avatar AsapSCIENCE AsapSCIENCE Science is being defunded all around the world - Help us spread its importance with NEW VID https://t.co/tUgkSkKk8O http://t.co/tYIxJuKhzm

Bekijk de hele video hieronder: