Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Jamaicaanse schrijver Marlon James wint Man Booker Prize

Marlon James is de eerste Jamaicaan die de Britse prijs wint.

EPA/ANDY RAIN
EPA/ANDY RAIN Marlon James is de eerste Jamaicaanse winnaar van de Man Booker Prize .

De Jamaicaanse schrijver Marlon James (1970) heeft de Man Booker Prize gewonnen. Hij krijgt de belangrijkste Britse boekenprijs voor zijn derde roman, A Brief History of Seven Killings.

Twitter avatar ManBookerPrize Man Booker Prize Winner of the #ManBooker2015 is Marlon James with A Brief History of Seven Killings http://t.co/aZ5jtxMcVN http://t.co/pgSMPXHnMz

James is de eerste Jamaicaan die de prijs krijgt. De meningen over zijn boek zijn niet onverdeeld positief. Schrijver Rob van Essen schreef vorige week in NRC:

Vanuit vijftien verschillende perspectieven beschrijft James de gewelddadige samenleving van het Jamaica uit de jaren zeventig en tachtig, met als brandpunt een mislukte aanslag op Bob Marley en de rivaliteit tussen verschillende bendes. Een ambitieus boek, maar misschien had James beter voor iets minder pagina’s en iets minder perspectieven kunnen kiezen.

Eerdere winnaars

De Man Booker Prize wordt sinds 1969 ieder jaar uitgereikt voor de beste Engelstalige roman. Tot 2013 kwamen alleen auteurs afkomstig uit de Britse Commonwealth, Ierland en Zimbabwe in aanmerking voor de onderscheiding. Tegenwoordig kan iedere Engelstalige roman meedingen naar de prijs.

Er is kritiek geweest op die verandering. Sommige Britten vreesden voor een “veramerikanisering” van de prijs als auteurs uit de VS ook in aanmerking kwamen.

Eerdere winnaar waren Salman Rushdie, Hilary Mantel en V.S. Naipaul. Vorig jaar won Richard Flannagan met zijn historische WOII-roman The Narrow Road to the Deep North.