Indiërs verdienen fabelachtig veel aan Hollywood-animaties

Tokio bij nacht, met op de achtergrond Mount Fiji. REUTERS/Toru Hanai/Files

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Denk jij dat de Game of Thrones-karakters rechtstreeks vanuit de studio in Hollywood op je tv komen? Vergeet het maar. De scenes en animaties worden eerst flink bewerkt in India, schrijft Reuters. Een legertje animators uit dat land krijgt het steeds drukker en de omzet van de animatiesector loopt snel op.

Er gaat serieus geld om in de Indiase animatiesector. Vorig jaar zetten Indiase animatoren bijna 45 miljard rupee (595 miljoen euro) om, 14 procent meer dan in 2013. De sector rekent op een verdubbeling van de omzet binnen vijf jaar. Arish Fyzee, CEO van de Prana animatiestudio, weet wel waarom Hollywood naar India komt:

Of course cost is a big factor [..] But ultimately, animation is about performance and understanding cultural idioms and idiosyncrasies. The combination is what our clients find helpful.

Japanse start-up bouwt ‘coole’ en goedkope armprothese

Drie handige Japanse jongens zijn hard op weg de wereld van protheses flink op te schudden. Hun start-up exiii bouwt onder meer met hulp van 3D-printers een armprothese die maar een tiende kost van een normale prothese, meldt de Nikkei Asian Review.

Die enorme kostenbesparing (een normale armprothese kost zo’n 11.000 euro) is vooral mogelijk door het design van de exiii-producten. Hun protheses hebben maar een simpele taak: het oppakken van objecten.

Exiii-protheses zijn volgens de Nikkei niet alleen zo aantrekkelijk vanwege het prijskaartje, het dragen ervan moet ook leuk zijn. Gebruikers kunnen daarom zelf de kleuren en materialen kiezen. Mede-oprichter Genda Kondo:

I hope wearers will enjoy decorating them.

Nieuw-Zeeland - het Saoedi-Arabië van de melk - pakt babymelk-bedreiger

Melk en melkpoeder zijn het witte goud van Nieuw-Zeeland. Niet zo gek dus dat er een golf van opluchting door het land gaat nu de politie een man heeft opgepakt die dreigde babymelk te vergiftigen. The New Zealand Herald schrijft dat de verdachte eiste dat melkpoederproducent Fronterra zou stoppen met het gebruik van het bestrijdingsmiddel 1080.

Kosten noch moeite hebben de Kiwi’s gespaard om de dreiger op te sporen. Liefst 2.600 potentiële verdachten nam de politie onder de loep in een onderzoek dat een jaar duurde en 3 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (1,76 miljoen euro) kostte. Met de arrestatie van de 60-jarige zakenman uit Auckland is de zaak opgelost, denkt de politie.

De Nieuw-Zeelandse economie groeide de laatste jaren pijlsnel, in belangrijke mate dankzij de export van babymelkpoeder naar China en andere Aziatische landen. Nieuw-Zeeland is zo’n belangrijke zuivelexporteur dat de Financial Times vorig jaar sprak van het ‘Saoedi-Arabië van de melk’.

Zelfs premier John Key sprak zich dan ook uit over de arrestatie:

It is very good news that the police have followed up [...] but it will be a great relief if that is the individual in question.

    • Wouter van Cleef