Als iemand weer voor olympisch goud kan zorgen, is zij het

Alyson Annan hier in het tenue van hockeyclub Amsterdam. Die taken legt ze neer nu ze bondscoach van de hockeydames is geworden. Foto Robin Utrecht/ANP

Het was een kwestie van tijd: Alyson Annan als bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. Vrijwel al het andere wat ze in haar sport wilde bereiken was al aangevinkt, nu ze ook als coach voor de allerhoogste prijs kan strijden.

Vandaag wordt Annan (42) door de hockeybond gepresenteerd als opvolgster van Sjoerd Marijne. Op dit moment is de geboren Australische coach van de mannen van Amsterdam én bondscoach van Jong Oranje. Annan is de eerste vrouwenbondscoach in het Nederlandse hockey in bijna veertig jaar, na Riet Küper. „Het zou mooi zijn”, zei Annan vorig jaar in deze krant, op de vraag of zij op den duur bondscoach wilde worden.

Ze is kundig, dwingt respect af: een winnaar

Alles gaat snel in de carrière van Annan. Misschien is dat zelfs een kritisch puntje bij haar aanstelling: Annan schuift telkens weer snel door naar een volgende baan. Zoveel vertrouwen bestaat er in haar capaciteiten.

„Een winnaar”, zei international Billy Bakker vorig jaar over Annan, toen bekend werd dat ze coach van de mannen van Amsterdam werd. Haar benoeming in het Wagener Stadion gaf Annan een unieke positie in de hockeywereld, maar voor de spelers was het nooit een issue. „Alyson heeft veel verstand van hockey”, wist Floris Evers, oud-aanvoerder van het Nederland elftal en Amsterdam. „Ze dwingt absoluut respect af, staat boven de groep.”

Onverzettelijk is ze, recht voor z’n raap, met oog voor de realiteit. En met een natuurlijk overwicht over haar spelers. Annan is vriendelijk als het kan, maar keihard als het nodig is. Afspraken zijn er om na te komen. Wie niet mee wil zal het merken.

Ze was twee keer de beste hockeyster ter wereld...

Alyson Annan is in allerlei opzichten uniek in de internationale hockeywereld. Als speelster was ze vaak onnavolgbaar: voor Australië maakte ze 166 doelpunten in 228 interlands. Twee olympische titels (1996 en 2000) haalde ze met haar nationale ploeg, twee keer was ze beste hockeyster van de wereld (1998 en 2000). In haar vaderland nam ze oneindig veel kennis op van haar grote leermeester, de legendarische bondscoach Ric Charlesworth, verantwoordelijk voor veel successen in het Australische vrouwen- en mannenhockey. Hij leerde haar hoe belangrijk het is om duidelijk en consequent te zijn als coach.

Na de Olympische Spelen van Sydney (2000), háár Spelen in haar geboortestad, kwam Annan naar Nederland met haar toenmalige echtgenoot Max Caldas, de huidige bondscoach van de Nederlandse mannenploeg. Inmiddels is Annan getrouwd met de Nederlandse oud-international Carole Thate, haar vroegere tegenstander.

...en ze heeft alles al eens meegemaakt

Annan speelde eerst een aantal seizoenen voor Klein Zwitserland, later werd ze coach bij de Haagse club. Daarna maakte ze de overstap naar topclub Amsterdam. Als assistent van coach Taco van den Honert won ze twee landstitels met de mannen (2011 en 2012). Daarna veroverde ze met de vrouwen van Amsterdam, met topspeelsters als Ellen Hoog en Eva de Goede, een landstitel en een Europa Cup.

Alles heeft ze dus al eens meegemaakt, op clubniveau, bij mannen en de vrouwen. Aan haar de taak om de Nederlandse hockeysters volgend jaar in Rio de Janeiro aan een unieke trilogie te helpen, na de olympische titels van Beijing (2008) en Londen (2012). Als één coach de papieren heeft om de sterrenploeg van Maartje Paumen, Ellen Hoog en Naomi van As naar hun volgende gouden medaille te loodsen, dan is het Alyson Annan.  

    • Rob Schoof