Glencore doet twee kopermijnen in de verkoop om schulden te verlichten

Grondstoffenproducent en handelaar Glencore gaat twee kopermijnen verkopen, één in Australië en één in Chili. Het Brits-Zwitserse bedrijf verklaarde gisteren een aantal „ongevraagde uitingen van interesse” van eventuele kopers te hebben ontvangen. Met de verkoop moet de torenhoge schuld van 30 miljard dollar (ruim 26 miljard euro) terug worden gebracht.

Glencore, dat wereldwijd 181.000 mensen in dienst heeft, zit in de problemen door de zware schuld die het moet dragen door de overname van mijnbouwbedrijf Xstrata in 2013. Die last wordt verder verzwaard door de dalende grondstoffenprijzen. Afgelopen vrijdag maakte het bedrijf ook al bekend de zinkproductie met eenderde te verkleinen, wegens de scherpe daling van de zinkprijs. Eerder deze maand besloot het tijdelijk twee kopermijnen in Congo en Zambia te sluiten.

Het aandeel Glencore deed het dit jaar al niet goed. Eind september verminderde de waarde plots nog eens met 30 procent. De aanleiding was een negatief analistenrapport over de grondstoffenhandel. Glencore, dat in 2011 naar de beurs ging, speelt een cruciale rol in de wereldhandel in tarwe, suiker, mais, steenkool, olie, koper, zink en nog meer grondstoffen. Vorig jaar zette het 224 miljard dollar (toen 166 miljard euro) om.

Zicht op herstel is er in de grondstoffenmarkt nog niet. (AP, NRC)