Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Winkels

Even doorsparen

De nieuwe iPhone6 (twee modellen met een S) ligt in de winkel. Moet je hem ook gaan kopen?

Er is maar één ding veranderd: alles. Met die dubbelzinnige slogan kondigde Apple de upgrade van de iPhone 6 en 6 Plus aan: twee modellen met een S erachter. Ze liggen sinds een paar dagen in de Nederlandse winkels. Maar moet je ze kopen?

Apple hanteert hetzelfde tick-tockritme als Intel met zijn chips: om de twee jaar een nieuw model smartphone en daartussen een jaar met een kleinere vernieuwing van het bestaande model: snellere chip, beter scherm en wat extra toeters en bellen in de software.

De iPhone 6 was een hit omdat Apple eindelijk de schermgrootte opblies naar die van de Android-concurrentie (4,7 inch), en de phablet-achtige 6 Plus met 5,5 inch scherm uitbracht. De 6S en 6 Plus hebben dezelfde maten en vormgeving gehouden en een betere camera-chip (12 megapixel). Daarnaast is het scherm uitgebreid met de 3D-touch functie: druk wat harder op het glas en je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen in een e-mail zonder ’m echt te openen.

Blijkbaar hadden een hoop mensen op deze update gewacht. In het eerste weekeinde werden er 13 miljoen iPhone 6S en 6S Plussen verkocht. Mooie cijfers, maar hoe mooi is het toestel?

Ik gebruikte het afgelopen jaar de iPhone 6 en die voldoet. Een broekzakvriendelijk formaat – 4,7 inch scherm – met een goede camera en redelijke prestaties. Een no-nonsense telefoon met toegang tot Apples rijk gevulde App Store. De laatste weken, sinds de iOS 9 update, begon het toestel wel wat trager aan te voelen. Alsof Apple de gebruikers voorbereidt op een upgrade naar een sneller model.

Hij voelt vlotter aan

De afgelopen dagen probeer ik de 6S uit en die voelt inderdaad een stuk vlotter aan. Zo is iOS9 bedoeld: apps openen meteen, de animaties bij het wisselen tussen programma’s werken zonder haperingen. Dankzij de verdubbeling van het geheugen (nu 2 GB) bewaart de browser meer geopende tabs – dat scheelt laadtijd. De vingerafdrukscanner reageert een fractie vlugger, maar dat was bij de oude iPhone ook al prima.

Er was wat gedoe over verschillende A9-processors, die zowel door TSMC als door Samsung gemaakt worden. De TSMC-exemplaren worden minder snel warm en doen wat langer met een batterij. Chipgate!

Helaas weet je niet van tevoren welke chipversie er in je telefoon zit. De batterij mag dan kleiner geworden zijn, de accuduur van de 6S verschilt amper van de iPhone 6 (11 uur video kijken, 14 uur met zowel de 6 als de 6S Plus). Dat is dus geen reden om te upgraden.

Je moet zelf de handigheidjes vinden

Het toestel is een fractie zwaarder (143 gram ipv 129) door een sterkere behuizing en het 3D Touch scherm. Dat harder drukken op het toestel is in theorie handig, maar blijft een gimmick zolang niet alle apps die functie ondersteunen. Je weet niet wanneer er een extra bedieningsoptie verschijnt, en er zijn alternatieven als langer drukken.

Het handigst vind ik 3D-touch in het homescherm: druk hard op het agendasymbooltje en je kunt meteen een afspraak toevoegen, druk hard op het Facetime-icoon en je kiest meteen de persoon die je wilt bellen. Apple voegt helaas geen gebruiksaanwijzing toe met doordruktips – je moet ze zelf ontdekken.

Apps die de ‘extra dimensie’ al ondersteunen zijn onder meer Evernote, Dropbox, Facebook, Instagram en WeChat. Misschien dat het aan games iets toevoegt, maar is 3Dtouch nu een must have? Absoluut niet.

Selfies zien er beter uit

De camera is vooral aan de voorzijde verbeterd; selfies zien er een stuk beter uit dan voorheen. De 12 megapixel camera aan de achterzijde zou het niet halen bij de beeldchip van de Galaxy S6-serie maar ik zie het verschil niet: de iPhone heeft bij goede lichtomstandigheden altijd uitstekende foto’s afgeleverd. Dat je nu ook video’s in 4K (extra hoge resolutie) kan schieten is leuk voor die paar mensen die een 4K-televisie hebben. De Live Photo-functie – 1,5 seconde bewegend beeld voor- en nadat je afdrukt – kennen we al van Nokia/Microsofts Living Images en HTC Zoe. Dat is misschien grappig in het tijdperk van animated gifs, maar als je bewegende beelden wilt delen met de buitenwereld schiet je net zo makkelijk een korte video. De deelmogelijkheden van Live Photo’s zijn namelijk beperkt.

Hij buigt niet meer mee

De 6S Plus is voor mij een maatje te groot. Het scherm heeft Full HD-resolutie en voelt luxe aan; de camera kan ook video met optische beeldstabilisatie schieten – dat levert minder schokkerige filmpjes op. Om een tweede buigschandaal te voorkomen is dit toestel (net als zijn kleinere broer) uitgevoerd met een degelijkere aluminium case. Dat maakt het toestel nog zwaarder: 192 gram in plaats van de 172 van zijn voorganger. Hij voelt topzwaar aan en is te log voor mijn broekzak. Smaken – en broeken – verschillen, maar de Galaxy Note 5 weegt bijvoorbeeld slechts 171 gram.

Au. De prijs

Alles is veranderd, zegt Apple. Ook de prijs. De nieuwste iPhones zijn een stuk duurder door de hogere dollarkoers; je moet nu 749 euro aftikken voor het instapmodel met 16 GB. Die neem je niet, want die opslagruimte zit binnen de kortste keren vol. Het 64 GB model kost 859 euro, voor 128 GB betaal je 969 euro. Bij de iPhone 6S Plus zijn de prijzen: 859 euro (16 GB), 969 euro (64 GB) en 1079 (128 GB). Voor dat geld had Apple er wel een jaartje iTunes Music bij mogen doen.

Gebruik je nu een iPhone 4S/5/5S dan heeft upgraden naar de 6S zin. Kies voor minstens 64 GB opslagruimte. Vind je het toestel te duur, dan is de huidige iPhone 6 een goed alternatief. Je leven is ook compleet zonder 3D Touch en Live Photos.

Wat is het alternatief?

Kijk meteen ook even naar de prijzen van de Android-concurrentie: Chinese fabrikanten als One Plus, Huawei of Lenovo/Motorola bieden voor de helft van het geld snelle telefoons. Is Apples gouden kooi (nu ook in roségoud) je echt 300 of 400 euro meer waard?