Erdogan: aanslagplegers Ankara komen uit Syrië

Gisteren zei premier Davutoglu dat IS de belangrijkste verdachte is in het Turkse onderzoek naar de aanslag.

Nabestaanden van een van de slachtoffers van de bomaanslagen.
Nabestaanden van een van de slachtoffers van de bomaanslagen. Foto Tolga Bozoglu / EPA

De terroristen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen in de Turkse hoofdstad Ankara afgelopen zaterdag komen uit Syrië. Dat zegt president Erdogan tegen persbureau AFP.

Zaterdag gingen twee bommen af aan het begin van een grote vredesdemonstratie. Volgens het ministerie kwamen daarbij zeker 97 mensen om het leven. Ruim 200 mensen verkeren nog in kritieke toestand.

Verkiezingen beïnvloeden

Gisteren zei de Turkse premier, Ahmet Davutoglu, in een interview met de Turkse zender NTV dat Islamitische Staat (IS) de belangrijkste verdachte is in het Turkse onderzoek naar de dubbele bomaanslag. IS zou doelwitten in Turkije kiezen omdat het land sinds de zomer actief meedoet aan de internationale coalitie tegen IS.

Davutoglu denkt dat de aanslag een poging was om de verkiezingen, die op 1 november worden gehouden, te beïnvloeden. Hij zei dat “de nodige stappen zullen worden ondernomen” als blijkt dat de veiligheidsmaatregelen in Ankara niet goed waren.

Verdeeldheid in Turkije neemt toe

Sinds de bomaanslagen overweegt de pro-Koerdische partij HDP om al haar verkiezingsbijeenkomsten af te zeggen. De partij vreest dat het niet veilig is om grote groepen mensen op de been te brengen.

Door de aanslag zijn de emoties en verdeeldheid in het land verder toegenomen, zegt NRC-correspondent Marloes de Koning:

“Iedereen wijst momenteel naar elkaar. De regering houdt de HDP verantwoordelijk voor de dood van tientallen politieagenten in het zuiden van het land. De regeringspartij van president Erdogan heeft op haar beurt de pro-Koerdische HDP de afgelopen tijd gedemoniseerd en afgeschilderd als een terroristenclub; afgelopen maanden zijn er honderden HDP-activisten opgepakt.”

Tegenstanders van Erdogan en zijn AKP beschuldigen hem nu ervan dat een dergelijke aanslag in deze sfeer van demonisering heeft kunnen plaatsvinden.

De dubbele bomaanslag is de ergste aanval in de recente geschiedenis van Turkije. De Turkse regering heeft een speciaal team geformeerd om de aanslag te onderzoeken.