Nederlands elftal vestigt zijn laatste hoop op IJslanders

Terwijl landen als Noord-Ierland, Albanië en Wales al geplaatst zijn, is het EK 2016 voor het Nederlands elftal ver weg. De ploeg van bondscoach Danny Blind kan zich nog als nummer drie plaatsen voor de play-offs, maar moet dan vanavond zelf winnen van Tsjechië en tegelijkertijd hopen dat concurrent Turkije in Konya verliest van koploper IJsland, dat al geplaatst is.

Bondscoach Danny Blind werd gisteren voorgelegd dat het nadelig kan zijn als zijn ploeg snel op voorsprong komt. In dat geval zouden Turkije en IJsland het op een salonremise kunnen gooien. IJsland heeft aan één punt genoeg om koploper te worden en Turkije is met één punt zeker van de play-offs.

Toch heeft Blind nog altijd hoop. Over de kans dat Turkije verliest, zei hij: „Ik geloof daarin. Nee, het is niet moeilijk om gemotiveerd te blijven. Je weet dat in sport verloren en gewonnen kan worden. Dat geldt voor ons, maar ook voor hen. Ik hou me niet zo bezig met de vraag of het reëel is. Wij moeten winnen en dan afwachten.”

Op de suggestie dat teams geluk moeten afdwingen, zei hij: „Ik weet niet of het zo werkt in de wereld. Op één moment kunnen er soms dingen gebeuren die niet helemaal reëel of eerlijk zijn.”

Ten opzichte van het duel met Kazachstan verandert Blind weinig. Derde doelman Jeroen Zoet zal in elk geval keepen. Door de blessures van Jasper Cillessen en Tim Krul is de keeper van PSV nu eerste keus.

Arjen Robben heeft er weinig hoop op. De geblesseerde aanvoerder denkt niet dat Turkije tegen IJsland in de fout gaat. „Ik ben heel bang dat ze het niet meer weggeven”, zei Robben gisteren in het radioprogramma De Nieuws BV. „We moeten realistisch zijn. Ik had mijn hoop gevestigd op afgelopen zaterdag, toen Turkije tegen Tsjechië moest spelen. We zijn afhankelijk, dat is de beroerdste situatie die je maar kan hebben.”

Robben erkent dat Oranje heeft gefaald als er geen mirakel gebeurt. „We hebben deze kwalificatie niet gepresteerd, niet gedaan wat we moesten doen. We hebben zelf voor deze situatie gezorgd. Daar mogen we op worden afgerekend.”