Eerste Kamervoorzitter snoert PVV’er de mond

Marjolein Faber werd gecorrigeerd toen ze tijdens Algemene Beschouwingen Eerste Kamer als ‘nepvolksvertegenwoordiging’ wegzette.

PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber werd tot haar ongenoegen gecorrigeerd door Kamervoorzitter Broekers-Knol.
PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber werd tot haar ongenoegen gecorrigeerd door Kamervoorzitter Broekers-Knol. Foto ANP / Martijn Beekman

Ankie Broekers-Knol, de voorzitter van de Eerste Kamer, heeft vanmiddag PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber de mond gesnoerd door de microfoon uit te zetten tijdens Fabers inbreng tijdens de Algemene Politiek Beschouwingen in de senaat. Faber had de Eerste Kamer een “nepvolksvertegenwoordiging” genoemd, in navolging van haar partijleider Wilders die de Tweede Kamer vorige maand als “nepparlement” betitelde. Na die uitspraak van Wilders was er veel kritiek op Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg dat ze de opmerking negeerde. Broekers deed het tegenovergestelde.

Nadat Faber haar collega’s van andere partijen had beschuldigd Nederland niet te vertegenwoordigen omdat zij de grenzen niet willen sluiten voor vluchtelingen, greep Broekers (VVD) in. “Ik wil de term ‘nepparlement’ hier niet horen en dat u deze terugneemt”, zei Broekers. Toen Faber dat weigerde en de opmerking herhaalde, hield de senaatsvoorzitter een betoog dat de PVV “de bijl aan de wortel van de representatieve democratie” zet. Ze vroeg zich ook af waarom Faber überhaupt deelnam aan het debat, als zij de legitimiteit van de senaat niet erkent.

Na geroffel op de tafels door senatoren van andere partijen als steun voor Broekers, herhaalde de fractievoorzitter van de PVV haar opmerking. Toen zette Broekers haar microfoon uit. Faber voelde zich aangetast in haar vrijheid van meningsuiting, zei ze, maar herhaalde de term niet opnieuw en rondde haar inbreng snel af.

Net als eerder in de Tweede Kamer gaan de Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer weinig over de Miljoenennota, maar veel over de vluchtelingenproblematiek.