2Doc: Stand By Your President

Documentaire over de Zeeuwse Sandra Roelofs, die bijna tien jaar lang first lady van Georgië was. Regisseur Ineke Smits volgt Roelofs en haar man Michail Saakasjvili tijdens het laatste jaar van zijn presidentschap en een periode daarna. Roelofs was erbij toen ‘Misja’ op 36-jarige leeftijd aan de macht kwam na een volksopstand – de Rozenrevolutie van 2003 – die een eind moest maken aan corruptie en wanbestuur. Vanaf het begin nam Roelofs de taak van first lady actief op. Ze zag het presidentschap als een verantwoordelijkheid die ze als echtpaar moesten dragen. Ze werd snel populair onder de bevolking. De camera is niet alleen aanwezig tijdens de werkzaamheden in haar officiële functie in Oekraïne, maar ook in haar ouderlijk huis in Terneuzen, de plek waar ze na de verkiezingsnederlaag van Saakasjvili in 2013 met de kinderen eindigt. Haar man zit op dat moment in Amerika (hij is momenteel gouverneur van de Oekraïense provincie Odessa). Ze kijkt terug op haar intense periode als presidentsvrouw en praat open over de teleurstellingen en de manier waarom de macht haar man veranderde. Was het allemaal de moeite waard? En hoe nu verder?