Dit schrijven andere media vandaag

Oudewaal met Montelbaantoren in de ochtend

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag? 

In 1959 werd in Slochteren een van de grootste gasvelden ter wereld gevonden. De Nederlandse economie vaarde er in eerste instantie wel bij, maar kreeg er later de Hollandse Ziekte van. De Volkskrant vraagt zich af of dat besmettelijk is.

Een korte economieles: met de Hollandse Ziekte wordt bedoeld dat de waarde van een munt stijgt als gevolg van de verkoop van nieuw ontdekte grondstoffen. Hierdoor wordt de concurrentiepositie van het land minder en daalt de export. Het gevolg hiervan is weer dat de economische productie afneemt en de werkloosheid stijgt.

The Economist bedacht de term in 1977 en economen W. Max Corden en J. Peter Neary werkten de theorie in 1982 uit tot een inmiddels klassiek economisch model.

De ziekte komt volgens de krant vaker níet dan wel voor: onder meer Noorwegen, Groot-Brittannië en Indonesië wisten de kwaal te ontlopen. In de meeste gevallen heeft de eigen industrie juist profijt van de vraag naar grondstoffen.

Besmettelijk is de ziekte volgens De Volkskrant dan ook niet. Alleen in landen waar de opbrengst van natuurlijke rijkdommen over de balk wordt gesmeten. En dat is helaas bijna net zo Nederlands als boerenkool met worst.

Qbuzz naar de rechter om OV-staking

Het plan van vakcentrale FNV om donderdagochtend het openbaar vervoer in Amsterdam en Utrecht deels plat te leggen is ‘buitenproportioneel’. Dat vindt Michel van den Munckhof, de directeur van Qbuzz, aldus de NOS.

Het Utrechtse busbedrijf stapt daarom naar de rechter om de actie van de FNV tegen te houden. Van den Munckhof verwacht dat de werkonderbreking meer dan 125.000 reizigers en talloze scholen en bedrijven in Utrecht en omstreken zal raken:

“En die hebben niets met dit conflict te maken. Dit is iets tussen de vakbond en de overheid.”

Volgens Van den Munckhof ontregelt de FNV-actie het openbaar vervoer in de hele regio. Ondanks dat de FNV alleen werknemers in Amsterdam en Utrecht vraagt om te staken is Qbuzz evengoed genoodzaakt om bus- en tramlijnen in de hele regio stil te leggen:

“Het is onverantwoord om dan toch regiobussen op en neer te sturen, omdat er te veel drukte kan ontstaan.”

‘Asielzoekers zo snel mogelijk aan het werk’

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat Nederland alles in het werk stelt om er voor te zorgen dat asielzoekers niet ‘wegpieteren‘ in de bijstand. Dat schrijft De Telegraaf.

Om dit te bewerkstelligen zullen het kabinet, werkgevers, werknemers, gemeenten en vluchtelingenorganisaties nauwer moeten gaan samenwerken. Er wordt volgens de minister een werkgroep samengesteld die dit op nationaal niveau gaat begeleiden.

Vluchtelingen zullen hiervoor sneller moeten integreren. In asielzoekerscentra zal eerder moeten worden gekeken voor welk werk vluchtelingen geschikt zijn. De gemeentes zullen vervolgens moeten zorgen dat er initiatieven komen om asielzoekers aan een baan te helpen.

    • Ester Meerman