Deze Syrische band maakte van vlucht naar Europa een concerttour

De route richting Duitsland van deze Syrische vluchtelingen liep via de Balkan en Oostenrijk. Bekend verhaal. Maar er was één verschil: hun reis werd een concerttournee.

Drie bandleden van Khebez Dawle treden samen met twee invallers op in Zagreb, Kroatië.
Drie bandleden van Khebez Dawle treden samen met twee invallers op in Zagreb, Kroatië. Foto Jure Makovec / AFP

De reis naar Europa van de Syrische band Khebez Dawle lijkt in veel opzichten op het verhaal van veel Syrische vluchtelingen. De groep kwam in een brak bootje aan op Lesbos en had alleen het meest noodzakelijke mee in de rugzak. De route richting Duitsland liep via de Balkan en Oostenrijk. Bekend verhaal. Maar er was één verschil: hun reis werd een concerttournee.

De muzikanten - althans de drie van de vijf bandleden die de overtocht waagden - kwamen begin september samen met zo’n tien anderen aan op een strand van Lesbos. Vakantiegangers die hadden geholpen het bootje aan land te krijgen, kregen als bedankje een cd in handen gedrukt, vertelde zanger Anas Maghrebi aan Mashable. Een medewerker van een hotel in de buurt kreeg ook een exemplaar en deelde zijn enthousiasme op Facebook:

I can't believe it…a boat just arrived with 15 young men. They informed me that they were all musicians and that it…

Posted by Aphrodite Hotel on Tuesday, September 1, 2015

De muzikanten hadden hun instrumenten moeten achterlaten. Of althans, Maghrebi zette in juli al zijn spullen te koop, blijkt uit een bericht van hem op Facebook:

SPREAD THE WORD!! for the mighty Lord shall not only protect thee from the northern wind; but also bless thy soul with wisdom n' cool stuff :P <3

Posted by Anas Maghrebi on Sunday, July 26, 2015

Op hun tocht naar West-Europa probeerden ze waar mogelijk concerten te geven. In Athene kochten ze een gitaar, verder speelden ze op geleende instrumenten. En elke keer zetten ze een doos neer voor donaties voor de rest van hun reis met daarop onder meer de tekst “War divides, music connects”. Bijvoorbeeld op 23 september in Zagreb:

KHEBEZ DAWLE - 23.9.2015.Photo by Mladen Pobi.

Posted by Klub Močvara on Wednesday, September 30, 2015

En begin oktober in Wenen:

Soundchecking at this cool venue!___________________________#Khebez_Dawle #Indie #Post_Rock #Trip_to_Europe #Syrian_Music #Vienna #WienWoche

Posted by ‎Khebez Dawle خبز دولة‎ on Saturday, October 3, 2015

Nieuwszender Al Jazeera kwam de muzikanten eind september al op het spoor:

Inmiddels zijn de mannen aangekomen in Berlijn, hun beoogde eindbestemming.