Dell en EMC: de schepping van nóg een datareus

Michael Dell wordt de nieuwe topman van het gecombineerde bedrijf Foto: ANP/EPA/MANJUNATH KIRAN

Twee bekende namen uit de computerwereld gaan samen. Pc-maker Dell wil 67 miljard dollar (58,8 miljard euro) betalen voor EMC, het bedrijf dat opslagsystemen levert voor datacentra. De combinatie Dell/EMC zou de concurrentie aangaan met HP en IBM: hun klanten zijn bedrijven die hun IT-infrastructuur (deels) verhuizen naar de cloud – gehuurde computerkracht op afstand. Qua overnamebedrag is dit de grootste techdeal tot nu toe. Er ontstaat een bedrijf met 80 miljard dollar aan gezamenlijke omzet.

Infographic: Dell-EMC Deal Dwarfs Other Tech Acquisitions | Statista

De meeste mensen kennen Dell van het logo op hun pc-scherm: de computermaker maakte naam met een flexibel built to order-model: laptops en desktops op maat, via de webwinkel. Dell zoekt nieuwe inkomstenbronnen naast de verkoop van pc’s en servers (computers voor datacentra). Dell nam een reeks kleinere bedrijven over die clouddiensten leveren en databeveiliging leveren.

Verloren van Chinezen

EMC zou daar een welkome aanvulling op zijn. Dat bedrijf levert gespecialiseerde opslagsystemen aan grote zakelijke klanten. De combinatie Dell/EMC schept een reusachtig bedrijf dat data verwerkt en bewaart voor het bedrijfsleven. En concurrerend met andere reuzen als Cisco, Oracle, IBM en HP. Het wordt druk in de cloud waar ook Amazon, Microsoft en Google azen op grote klanten.

Dell heeft een roerige tijd achter de rug. Oprichter Michael Dell maakte in 2007 een comeback, nadat hij in 2004 was opgestapt. Hij haalde Dell in 2013 van de beurs voor zo’n 25 miljard dollar. Dell verloor zijn koppositie aan HP en het Chinese Lenovo (voorheen IBM’s pc-tak). In het laatste kwartaal, blijkt uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau Gartner, stabiliseert de verkoop van Dell. Maar hardware is niet voldoende om te blijven groeien.

Reus hapt toe

EMC heeft een meerderheidsbelang in VMware. Dat bedrijf maakt software waarmee meerdere virtuele computers op een server kunnen draaien zodat de rekenkracht efficiënter wordt benut. Maar VMware heeft last van concurrentie van open bron-software die niet dezelfde licentiekosten vraagt.

EMC worstelt met de vraag wie de 68-jarige topman Joe Tucci kan opvolgen. Investeerders willen meer winst en drongen aan op het afstoten van VMware. EMC is al langer op zoek naar een koper en Dell is een van de laatste IT-reuzen die toehapt. Michael Dell wordt de nieuwe topman van het gecombineerde bedrijf. Eerst moet EMC pro forma nog op zoek naar een alternatief bod – kleine kans dat dat iets oplevert. Dell zal zich voor 50 miljard dollar in de schulden steken om de overname te betalen. Details lekten afgelopen weekeinde al uit maar de uiteindelijke overnamesom is hoger dan verwacht: 33,15 per aandeel of 20 procent boven de laatste EMC-slotkoers.

De fusie van twee zulke grote bedrijven leidt vaak tot problemen. Het klassieke voorbeeld van een doorgeschoten techfusie is die in 2001 tussen Hewlett-Packard en Compaq werd gesloten: 87 miljard dollar omzet, 160.000 medewerkers. Sindsdien is HP bezig met het afslanken van het megabedrijf. De pc-divisie wordt na jaren discussiëren losgeknipt van de dienstentak. HP weet uit ervaring: groter is niet altijd beter.

 

    • Marc Hijink