Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Dell en EMC: de schepping van nóg een datareus

Computermaker Dell wil opslaggigant EMC kopen voor 67 miljard dollar, de grootste techdeal tot nu toe. Het wordt druk in de cloud.

Twee bekende namen uit de computerwereld gaan samen. Pc-maker Dell wil 67 miljard dollar betalen voor EMC, het bedrijf dat opslagsystemen levert voor datacentra. De combinatie Dell/EMC zou de concurrentie aangaan met HP en IBM: hun klanten zijn bedrijven die hun IT-infrastructuur (deels) verhuizen naar de cloud – gehuurde computerkracht op afstand.

Qua overnamebedrag is deze samensmelting van twee Amerikaanse hardwaremakers de grootste techdeal tot nu toe. Er ontstaat een bedrijf met ruim 80 miljard dollar aan omzet.

De meeste mensen kennen Dell van het logo op hun pc-scherm. De computermaker maakte naam met een flexibel built to order-model: laptops en desktops op maat, via de webwinkel. Dell zoekt nieuwe inkomstenbronnen naast de verkoop van pc’s en servers (computers voor datacentra). Dell nam al een reeks kleinere bedrijven over die clouddiensten en databeveiliging leveren. EMC is een welkome aanvulling voor Dell. Dat bedrijf levert gespecialiseerde opslagsystemen aan grote zakelijke klanten.

De combinatie Dell/EMC schept een enorm bedrijf dat gegevens verwerkt en bewaart voor het bedrijfsleven. Een datareus die concurreert met andere datareuzen als Cisco, Oracle, IBM en HP. Het wordt dus druk in de cloud, waar ook Amazon, Microsoft en Google azen op grote klanten.

Dell heeft een roerige tijd achter de rug. Oprichter Michael Dell maakte in 2007 een comeback, nadat hij in 2004 was opgestapt. Hij haalde Dell in 2013 van de beurs voor zo’n 25 miljard dollar. Dell verloor zijn koppositie aan HP en het Chinese Lenovo, dat IBM’s pc- en servertak kocht. In het laatste kwartaal, blijkt uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau Gartner, stabiliseren de verkopen bij Dell. Maar hardware is niet voldoende voor groei.

EMC heeft een meerderheidsbelang in VMware. Dat bedrijf maakt software waarmee meerdere virtuele computers op een server kunnen draaien zodat de rekenkracht efficiënter wordt benut. VMware heeft echter last van concurrentie van open bron-software die hetzelfde doet maar dan zonder daaraan verbonden licentiekosten.

EMC worstelt met de vraag wie de 68-jarige topman Joe Tucci kan opvolgen. Beleggers willen meer winst en drongen aan op het afstoten van VMware. EMC is al langer op zoek naar een koper en Dell is een van de laatste IT-reuzen die nog zouden kunnen happen. Michael Dell wordt de nieuwe topman van het gecombineerde bedrijf. Eerst moet EMC nog wel pro forma op zoek naar een alternatief bod.

Details van de deal lekten afgelopen weekeinde al uit, maar de uiteindelijke overnamesom is hoger dan verwacht: 33,15 per aandeel of 20 procent boven de laatste EMC-slotkoers. Dell zal zich voor 50 miljard dollar extra in de schulden steken.

De fusie van twee zulke grote bedrijven leidt vaak tot problemen. Het klassieke voorbeeld van een doorgeschoten techfusie is de overname van Compaq door Hewlett-Packard in 2001. Overnamesom 25 miljard dollar, 87 miljard dollar omzet, 160.000 medewerkers. Sindsdien is HP bezig met het afslanken van het megabedrijf. De pc-divisie wordt nu losgeknipt van de dienstentak. HP weet uit ervaring: groter is niet altijd beter.