De stem van Buika is zelfs in matige liedjes bijzonder

Je zou denken dat de typering ‘nostalgische rock’ een pleonasme is, maar dat weerspreekt The Dead Weather. En geen rock, wel nostalgie: de Dutch Swing College Band bestaat zeventig jaar. Tijd voor een jubileumalbum.

Haar ouders vluchtten uit Equatoriaal Guinea voor een moorddadig regime. Ze vonden een nieuw thuis in een zigeunerwijk op Mallorca – de reden dat Buika nu flamenco zingt. Anders dan de meeste flamencozangers trekt ze zich niets aan van conventies. Dat maakt haar tot een van de meest innovatieve stemmen in het genre.

Op haar nieuwe album komt naast de Spaanse en Midden-Afrikaanse traditie ook reggae terug. Dat is een lastige combinatie. De vurige, lange, diep hese uithalen kleuren vreemd bij de relaxte beat, zoals in het soulpopliedje ‘Carry your own weight’ met Jason Mraz. Het is een radiovriendelijke song, maar het verschil in kracht en passie tussen de flamencozangeres en de popzanger is zo groot dat het liedje uit balans raakt. Toch is die Grammy-winnende stem van Buika zelfs in matige liedjes zo bijzonder dat het niet verveelt om ernaar te luisteren.

    • Leendert van der Valk