Iran boycot grootste boekenbeurs om Salman Rushdie

Terwijl de Indonesische literatuur centraal staat bij de Frankfurter Buchmesse, is het Iran dat vandaag de aandacht opeist bij de opening van de grootste boekenbeurs ter wereld. Iran heeft namelijk besloten om de beurs te boycotten en andere moslimlanden gevraagd hetzelfde te doen. Aanleiding is dat de aftrap wordt gedaan door Salman Rushdie. De organisatie had hem uitgenodigd omdat vrijheid van meningsuiting en de invloed van literatuur op de politiek een belangrijk issue is tijdens deze Buchmesse. Rushdie haalde in 1988 zich de woede van islamitische landen op de hals door zijn boek De Duivelsverzen, waarin hij de profeet Mohammed beledigd zou hebben. Dit zijn ze in Iran nog niet vergeten. De Iraanse minister van Cultuur, Seyyed Abbas Salehi, heeft de organisatie laten weten dat het plan om Rushdie uit te nodigen juist ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting, liet de Teheran Times weten. Hij noemde de uitnodiging aan Rushdie een ‘anticulturele’ zet. De organisatie van de Buchmesse heeft geen gehoor gegeven aan de oproep van Iran om Rushdie niet uit te nodigen. Vooralsnog boycotten geen andere landen de Buchmesse. Juist de Iraanse uitgevers zijn nu het meest benadeeld door de boycot. Vorig jaar waren er nog 282 Iraanse uitgevers vertegenwoordigd. Saillant detail is dat tijdens de beurs de Duits-Iraanse auteur Navid Kermani in gesprek gaat met Iraanse auteurs over de dialoog tussen Oost en West. Nog nergens staat vermeld dat deze bijeenkomst is afgelast.