Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Iran boycot grootste boekenbeurs om Rushdie

Iran boycot de Frankfurter Buchmesse, omdat schrijver Salman Rushdie er de opening verricht. Rushdie haalde in 1988 zich de woede van islamitische landen op de hals door zijn boek De Duivelsverzen, waarin hij de profeet Mohammed beledigd zou hebben. De organisatie van de Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld, heeft hem uitgenodigd omdat vrijheid van meningsuiting en de invloed van literatuur op de politiek een belangrijk onderwerp is tijdens deze Buchmesse. De Iraanse minister van Cultuur, Seyyed Abbas Salehi, noemde de uitnodiging een „anti-culturele” zet. (NRC)