Vlucht MH17 is geraakt door een oud model Boek-raket, afgevuurd door Oekraïne. Dat zegt de Russische wapenfabrikant Almaz-Antey die de Boek-raketten maakt. Volgens onderzoek van de Russen kan de raket niet vanuit Snizhne zijn afgevuurd, dat destijds in handen van de pro-Russische rebellen was.
Het bedrijf, dat gecontroleerd wordt door de Russische staat, presenteerde zojuist haar bevindingen. De resultaten staan haaks op de vermoedelijke uitkomsten die de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vanmiddag zal presenteren. Het vliegtuig zou zijn neergeschoten bij de plaats Zarotsjsjenskoje door het type 9M38, een oud type Sovjet-raket dat wordt gebruikt door het Oekraïense leger.
Almaz-Antey maakte ook bekend naar het Europese hof van Justitie te zijn gestat vanwege Europese sancties. Zo is er een handelsembargo ingesteld en zijn bezittingen van het Russische bedrijf bevroren. De wapenfabrikant vindt dat die straffen onterecht zijn opgelegd, omdat het naar eigen zeggen niet betrokken was bij het neerhalen van MH17.
Onze correspondent Steven Derix is bij de persconferentie in Moskou, waar volgens hem vooral buitenlandse journalisten aanwezig zijn:
VolgenStevenDerix Steven Derix Volgens Almaz-Antey kan de raket niet van voren (Snizhne) gekomen zijn. #MH17 http://t.co/VBIFoNysYc
VolgenStevenDerix Steven Derix Russen deden live test om te bewijzen dat conclusies Onderzoeksraad over #MH17 niet kloppen. http://t.co/8bgakWbSKW
De onderzoeksresultaten van Almaz-Antey:
Vergissing
De meeste signalen wijzen op de conclusie dat vlucht MH17 in de namiddag van 17 juli 2014 bij vergissing is neergeschoten door pro-Russische separatisten. Zij waren betrokken bij een gewapend conflict met het Oekraïense leger. De separatisten zouden kort voor de crash de beschikking hebben gekregen van een Boek-raketinstallatie uit Rusland.
Een raket zou zijn gelanceerd vanaf een tarweveld ten zuiden van de plaats Snizhne, tussen het dorp Pervomaisk’yi en het gehucht Rode Oktober. Het tarweveld, op ongeveer dertig kilometer van de laatst bekende positie van het toestel, kwam in beeld door foto’s die een inwoner van het plaatsje Torez enkele minuten na de crash maakte, met een rookpluim die verdacht veel lijkt op het spoor van een afgeschoten Boekraket. Ook publiceerde de VS kort na de crash een satellietfoto van deze locatie.
Nederlands rapport verschijnt vanmiddag
Vanmiddag verschijnt het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de toedracht van de crash van MH17. Op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.
Het onderzoeksrapport beantwoordt vier vragen: wat de toedracht is van de crash, waarom het toestel over Oost-Oekraïne vloog, waarom niet direct na de ramp bekend was wie er in het vliegtuig zat en wat de slachtoffers gemerkt hebben van de crash. Op de schuldvraag gaat het OVV niet in. Daarover gaat een internationaal team van openbaar aanklagers, het Joint Investigation Team (JIT) onder leiding van Nederland. Hun bevindingen worden naar verwachting in de loop van 2016 gepresenteerd.