Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Blauwe envelop fiscus verdwijnt na 100 jaar

De blauwe envelop zal niet meer nodig zijn als de fiscus overstapt naar volledig digitaal berichtenverkeer.

Blauwe enveloppen van de Belastingdienst bij een postsorteermachine van PostNL.
Blauwe enveloppen van de Belastingdienst bij een postsorteermachine van PostNL. Foto Lex van Lieshout / ANP

De blauwe envelop van de Belastingdienst gaat na honderd jaar verdwijnen. De envelop zal niet meer nodig zijn als de fiscus overstapt naar volledig digitaal berichtenverkeer met burgers en bedrijven.

De Eerste Kamer stemde vandaag in met een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt. Staatssecretaris Eric Wiebes geeft morgen het startsein voor een campagne die het afscheid van de blauwe envelop inluidt.

150 miljoen blauwe enveloppen per jaar

Op dit moment verstuurt de fiscus nog jaarlijks 150 miljoen blauwe brieven naar burgers en bedrijven. Dat komt neer op ongeveer een vrachtwagen vol per dag.

In het nieuwe systeem krijgt iedereen een berichtenbox op de website van de Belastingdienst. Als de fiscus digitale post heeft, wordt de belastingplichtige daarover met een mailtje gewaarschuwd. De overstap van brief naar digitaal gebeurt stapsgewijs. Het is de bedoeling dat uiteindelijk over een jaar of zeven iedereen is overgestapt en de allerlaatste blauwe envelop bij de fiscus de deur uitgaat.

Ouderen krijgen desgewenst ondersteuning

Een woordvoerder van de Belastingdienst legt uit hoe de overheidsdienst omgaat met burgers voor wie het moeilijk is om over te stappen op digitale communicatie:

“De manier van communiceren met belastingplichtigen gaat veranderen en de verdwijning van de blauwe envelop is het begin van dat proces. Over zeven jaar zullen we heel anders met de klant communiceren; belastingaangifte doen zal dan lijken op telebankieren. De komende twee jaar gaan we mensen helpen en wegwijs maken in dit nieuwe systeem. Zo hebben we contact met onder meer belangenorganisatie ANBO, een partij die mensen kan helpen om zaken digitaal te doen.”