Akkoord: biergigant AB InBev neemt SABMiller over

De grootste bierbrouwers ter wereld gaan samen verder. De nummer één, AB InBev, neemt de nummer twee, SABMiller, over voor omgerekend ruim 95 miljard euro. Gezamenlijk hebben de bedrijven een marktaandeel van zo’n 30 procent op de wereldwijde biermarkt.

Nadat het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller (eigenaar van het Nederlandse Grolsch) de afgelopen weken vier keer een bod had afgeslagen, hebben de partijen nu overeenstemming bereikt over een fusie. Het Belgisch-Braziliaanse AB InBev betaalt 44 pond (59,50 euro) per aandeel, contant en in eigen aandelen.

De afgelopen jaren heeft zich in de bierwereld een ware fusiegolf voorgedaan. De grootste vier bierbrouwers hebben nu bijna de helft van de markt in handen. AB InBev (Budweiser, Stella Artois, Corona) is met een marktaandeel van 20,8 procent en 42 miljard euro omzet veruit de grootste. De nummers twee en drie, SABMiller (Miller, Urquell, Peroni) en Heineken, hebben marktaandelen van 9,1 en 9 procent. Heineken nam in 2012 nog Asia Pacific Breweries over.

De omzet van SABMiller bedroeg vorig jaar 23,4 miljard euro, die van Heineken 21,2 miljard euro. (NRC)