Belaagde vluchtelingen Woerden naar Drenthe

De vluchtelingen uit sporthal Snellerpoort vertrekken vanmiddag naar een nieuwe opvanglocatie.

De toegang tot sportcentrum Snellerpoort is afgezet met hekken.
De toegang tot sportcentrum Snellerpoort is afgezet met hekken. Foto Remko de Waal / ANP

De 148 vluchtelingen die werden opgevangen in sporthal Snellerpoort in Woerden, vertrekken vanmiddag naar een nieuwe opvanglocatie in Veenhuizen. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Woerden. Rond 15.00 uur vertrekken de vluchtelingen met bussen naar Veenhuizen.

De locatie in Veenhuizen is van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De gemeente Woerden had de sporthal aangeboden als noodopvang voor 72 uur. Op verzoek van het COA werd die termijn met drie dagen verlengd. Een woordvoerder van de gemeente zegt:

“Die termijn is nu verstreken. Dat de vluchtelingen nu naar een nieuwe locatie gaan heeft niets te maken met het incident van vrijdag.”

Aanval op noodopvang Woerden

Sporthal Snellerpoort werd vrijdagavond belaagd door zo’n twintig mensen met bivakmutsen op. Ze gooiden vuurwerkbommen en eieren en duwden hekken omver. De politie heeft elf mensen aangehouden. Het opvangcentrum werd sinds de aanval permanent bewaakt.

Volstrekt onacceptabel, noemde burgemeester Victor Molkenboer de aanval vrijdagavond. Andere politici waren eensgezind in hun veroordeling van het geweld, en Mark Rutte bezocht de vluchtelingen zaterdagavond.

Eerder deze week werd staatssecretaris Dijkhoff belaagd toen hij het Drentse dorp Oranje bezocht, waar ook vluchtelingen worden opgevangen. De bewoners waren boos omdat er 700 extra asielzoekers worden ondergebracht. Dat zijn er 700 meer dan aanvankelijk was afgesproken.