Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Hockey

Australische Alyson Annan gaat hockeydames coachen

Ze is de eerste vrouwelijke coach van het elftal in bijna veertig jaar. Ze coachte al Jong Oranje.

Alysson Annan.
Alysson Annan. Foto Koen Suyk/ANP

De Australische oud-international Alyson Annan is de nieuwe bondscoach van het Nederlands vrouwenhockeyteam. Vanmiddag maakt hockeybond KNHB haar aanstelling bekend. Annan is de eerste vrouwelijke coach van het team sinds 1977.

De 42-jarige Annan, al bondscoach van Jong Oranje, volgt Sjoerd Marijne op, die pas sinds vorig jaar coach was van het team. Onder Marijne werden de hockeyvrouwen tweede op het afgelopen Europees Kampioenschap. Eind september besloten Marijne en de hockeybond hun overeenkomst per direct te beëindigen vanwege “een verschil van inzicht over het proces richting Rio”. In de Braziliaanse stad vinden volgend jaar de Olympische Spelen plaats.

Amsterdam

Annan was eerder onder Marc Lammers assistent bij de hockeyvrouwen tijdens de Spelen van 2004. Ze heeft daarnaast de vrouwen van hoofdklasser Klein-Zwitserland gecoacht, de ploeg waar ze daarvoor als speelster uitkwam. Vorig jaar werd Annan als eerste vrouw hoofdcoach van het mannenelftal van Amsterdam. Die taak gaat ze neerleggen.

Als international van Australië won Annan onder meer twee keer Olympisch goud (1996 en 2000) en twee keer WK-goud (1994 en 1996).