Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Londense politie geeft 24-uursbewaking op

De ambassade van Ecuador in Londen, waar WikiLeaks-oprichter Julian Assange al drie jaar zit ondergedoken, zal niet meer permanent door de politie worden bewaakt. Wel blijven zij er „alles aan doen” om Assange te arresteren, meldt persbureau AP. In welke vorm de bewaking wordt gehandhaafd, maakte de politie niet bekend. Assange heeft zich in de ambassade verschanst om uitlevering aan Zweden te voorkomen in verband met beschuldigingen van twee verkrachtingen. Doordat er een Europees arrestatiebevel van kracht blijft, zal hij waarschijnlijk in de ambassade blijven. In een verklaring laat de politie van Londen weten Assange nog altijd te willen arresteren en ondervragen over een verkrachtingszaak in Zweden. „Hoewel geen enkele tactiek garandeert dat we Assange oppakken, zal de politie openlijke en verborgen tactieken inzetten om hem te arresteren”, aldus de politieverklaring. De 24-uursbewaking was omstreden omdat die erg kostbaar is. Het toezicht kostte sinds 2012 al 17,6 miljoen euro. De Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Hugo Swire, noemde de hoge kosten eerder al „erg onbevredigend en duur”. Assange zit al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade. Na twee maanden besloot Ecuador Assange asiel te verlenen. De Australiër heeft altijd beweerd dat de Zweedse verkrachtingszaak tegen hem politiek gemotiveerd is.