Openbaar vervoer in Amsterdam en Utrecht donderdagochtend plat om cao-conflict

Het stadsvervoer in Amsterdam en Utrecht gaat donderdagochtend plat. Vanaf het begin van de dienstregeling rond 05.00 uur tot 08.30 uur rijden er in beide steden geen bussen, trams en metro’s. Dat maakte vakbond FNV gisteren bekend.

De actie is een protest tegen de loonafspraak die het kabinet heeft gemaakt met drie kleinere bonden voor overheidspersoneel. „Deze werknemers zijn woedend. Door de loondeal voor overheidspersoneel wordt 15 procent van hun pensioenopbouw afgehaald. Je kunt op je vingers natellen dat dit gevolgen heeft voor de toekomst”, zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin. Het loonakkoord werd in juli gesloten. FNV, de grootste vakbond, stemde er niet mee in. Een deel van de afgesproken loonsverhoging voor 600.000 ambtenaren wordt betaald uit de pot van pensioenfonds ABP. Volgens FNV raakt dat de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds.

FNV verloor onlangs een kort geding dat het had aangespannen tegen de staat en de drie betrokken vakcentrales om de loondeal ongeldig te laten verklaren. De vakbond ging in hoger beroep. Dat dient donderdag bij het gerechtshof in Den Haag. De Amsterdamse stadsvervoerder GVB laat weten dat de veerponten over het IJ wel gewoon varen. Het bedrijf zegt dat het in dit geval het recht op collectieve actie van de vakbonden heeft te respecteren. (ANP)