Warner Bros scoort met games, maar niet met films

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Eén van de grootste en bekendste studio’s van Hollywood ziet de ene na de andere dure film floppen, maar de videogames van Warner Bros zijn juist op weg verkooprecords te breken, schrijft The Wall Street Journal. Het openingsweekend voor de sprookjesachtige avonturenfilm Pan viel tegen. Het is dan ook de zoveelste Peter Pan-film al is dan niet geheel onterecht beloofd dat deze echt anders zou zijn.

Maar net als eerdere grote producties dit jaar, zoals Jupiter Ascending en The Man From U.N.C.L.E., eindigt Pan hoogstwaarschijnlijk in de rode cijfers. Warner staat, ondanks dat het meer films uitbrengt dan welke andere Hollywood-studio ook, vooralsnog op de derde plaats wat betreft omzet dit jaar. Met een voorlopige omzet van 3,2 miljard dollar en geen echte blockbusters in het vooruitzicht dreigt Warner Bros zelfs te zakken naar de vierde plaats, terwijl de studio sinds 2006 altijd als eerste of tweede eindigde.

De verkoop van games gaat juist als een speer. De elf jaar geleden opgerichte Warner Bros videogame-afdeling verslaat grootmachten als Electronic Arts en Activision Blizzard en is marktleider met in augustus een marktaandeel van meer dan twintig procent in de Verenigde Staten. Het succes is vooral te danken aan miljoenenverkopen van spelletjes als Batman: Arkham Knight, Mortal Kombat X en Lego Jurassic World.

Volgens David Haddad, het hoofd van de videogame-afdeling, plukt Warner Bros nu eindelijk de vruchten van de vele investeringen:

“We really do feel this year is a culmination of a lot of the investments we have been doing for about a decade.”

FED kan geen renteverhoging beloven

De FED verwacht nog steeds de Amerikaanse rente voor het eind van het jaar te verhogen, maar een belofte is het niet. Dat zei vicevoorzitter Stanley Fischer volgens The Financial Times bij de vergadering van het IMF in Lima.

“Recent employment reports have been somewhat disappointing and, as always, we are closely monitoring developments that could affect our sense of the economic outlook and the risks surrounding that outlook.”

In september besloot de FED te wachten met zijn eerste renteverhoging sinds 2006, vooral vanwege de onrust op de financiële markten. Er zijn dit jaar nog twee vergaderingen van de FED, eind oktober en in december. Als de rente omhoog gaat, zal dat waarschijnlijk pas in december zijn.

Problemen met website South West Airlines leiden tot grote vertragingen

Het nadeel van de automatisering. Honderden vluchten van South West Airlines zijn vertraagd door problemen met de website, meldt persbureau Reuters. Omdat het niet mogelijk is via de website in te checken worden passagiers handmatig ingecheckt.

De vliegtuigmaatschappij die behalve binnen de VS ook op Mexico en de Caraïben vliegt, vraagt hun klanten daarom minstens twee uur voor vertrek aanwezig te zijn om bij de luchthavenkantoren de boarding passes en bagage-labels te printen.

De aandelen South West zijn de laatste vier maanden met twintig procent omhoog gegaan, maar over het hele jaar staat de vliegtuigmaatschappij nog altijd op een verlies van meer dan vijf procent. Dit soort dagen vol vertragingen en ontevreden klanten zullen niet helpen dat goed te maken.

    • Arjan Meesterburrie