De Apple Store komt naar India

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Indiërs kunnen hun iMac of iPhone binnenkort ook in een heuse Apple Store kopen. Samen met de Indiase elektronicaketen Croma opent Apple zes testlocaties. De winkels komen in Cromafilialen in Mumbai en Bangalore, schrijft de Economic Times.

Producten van Apple werden tot nu toe verkocht via electronicazaken en telefoonwinkels. Om eigen winkels te openen had het Amerikaanse bedrijf een Indiase partner nodig. Via de ‘Croma route’ kan Apple klanten nu de ‘consumer experience‘ in eigen hand houden, schrijft Economic Times.

De testwinkels worden ingericht zoals alle Apple winkels wereldwijd zijn ingericht, met hetzelfde meubilair en dezelfde belichting. Het personeel wordt door Apple opgeleid.

Eerste volledig elektrische Hyundai

De eerste volledig elektrische Hyundai auto komt volgend jaar op de markt, schrijft het Koreaanse persbureau Yonhap. Het wordt een hatchback en krijgt de naam AE, volgens Yonhaps bronnen. Die vertellen ook dat de lancering van de auto oorspronkelijk gepland stond voor dit jaar, maar is uitgesteld tot maart 2016. Dan wordt hij tentoongesteld op een expo voor elektrische auto’s.

Hyundai bracht wel al hybride varianten op bestaande modellen op de markt, zoals de Sonata. De Koreanen hebben hard gewerkt om een auto te ontwerpen die kan concurreren met de Toyota Prius, de marktleider op het gebied van elektrische auto’s.

Volgens experts zou het nieuwe model van Hyundai qua brandstofgebruik wel eens efficiënter kunnen zijn dan de Prius. Bovendien zou de Hyundai voordeliger zijn.

Lenovo in zwaar weer door aanval Dell

De Chinese computerbouwer Lenovo maakt zich flinke zorgen. Nu het Amerikaanse Dell fuseert met data-opslaggigant EMC moet Lenovo extra hard zijn best doen om marktaandeel vast te houden. De deal kost Dell tussen de 50 en de 60 miljard dollar (43,9 en 52,7 miljard euro), schrijft de South China Morning Post.

Dell opende de aanval op China toen het aankondigde de komende vijf jaar 125 miljard dollar (109,9 miljoen euro) in China te investeren. In de SCMP geven analisten commentaar op de fusie en de pijnlijke gevolgen voor Lenovo. Krista Macomber, analist bij het Amerikaanse Technology Business Research:

“Doordat Lenovo via EMC complete faciliteiten kon aanbieden, nam de aanwezigheid bij kleine en middelgrote bedrijven tot nu toe juist toe. Een fusie tussen Dell en EMC zal Lenovo’s reseller relatie met EMC doen verdwijnen.”

En dat terwijl Lenovo nog bezig is met de reorganisatie na de overname van onderdelen van Motorola en IBM. Dat plan kost 900 miljoen dollar (791,3 miljoen euro) en er worden 3.200 banen geschrapt. Lenovo verwacht er 1,35 miljard dollar (1,19 miljard euro) per jaar mee te besparen.

    • Eefje Rammeloo