Wales en Albanië gaan wel naar EK

De meeste beslissingen zijn inmiddels gevallen in de kwalificatiereeks voor het EK in Frankrijk. Een rondje langs de meest opmerkelijke wedstrijden.

Bijna het hele Verenigd Koninkrijk is straks aanwezig op het EK in Frankrijk. Engeland was al geplaatst en nu zijn ook Wales en Noord-Ierland zeker van kwalificatie. Beide landen maken hun debuut op een eindtoernooi. Schotland ontbreekt wel in Frankrijk, na een 2-2 gelijkspel tegen Polen zijn de Schotten uitgeschakeld.

De late gelijkmaker van Polen werd gemaakt door Robert Lewandowski. Met dertien treffers is hij de topscorer van de kwalificatiereeks. Dat heeft hij voor een gedeelte te danken aan Ajax-spits Arkadiusz Milik. Milik gaf zes assits, dat is het meest van alle spelers in de kwalificatiereeks. Aan de andere kant, ook bij zijn club Bayern München scoort Lewandowski er veel. In de laatste vier wedstrijden maakte hij twaalf doelpunten.

Wales verloor van Bosnië-Herzegovina (2-0) , maar plaatste zich toch voor het EK omdat Israël verrassend verloor van Cyprus (1-2). Bondscoach van Wales Chris Coleman stond na de wedstrijd stil bij zijn voorganger Gary Speed. Speed was bondscoach totdat hij in 2011 op 42-jarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte. „De geest van Gary is de gehele campagne bij ons geweest en hij kijkt nu lachend op ons neer”, zei Coleman.

Naast Wales, Noord-Ierland en IJsland debuteert ook Albanië volgend jaar op het EK. Het land met 2,7 miljoen inwoners won gisteren bij Armenië (0-3) en passeerde daardoor Denemarken in de poule.

Nederland mag er niet goed voor staan in de kwalificatiereeks, het kan altijd erger. Griekenland, vaste stamgast op WK’s en EK’s, staat onderaan in poule F. Zelfs de Faeröer Eilanden staan boven Griekenland. Het is nog maar tien jaar geleden dat het land regerend Europees kampioen was.

Wie kent Lucian Sanmartean nog? De Roemeense voetballer stond drie seizoenen bij FC Utrecht onder contract, maar speelde door blessureleed maar zestien wedstrijden. Toch viel hij wel op met zijn technisch volmaakte balbehandeling. Nu is hij 35, speelt zijn wedstrijden in Saoedi-Arabië voor Ittihad FC en is daar fysiek fitter dan ooit. Met Roemenië gaat hij volgende zomer naar het EK na de overwinning op de Faeröer Eilanden (0-3) .

Spanje is na de overwinning op Luxemburg (4-0) ook zeker van het EK. Bij de 2-0 van Francisco Alcácer gaf Cesc Fabregas de assist. Het was zijn dertigste assits en daarmee passeert hij Xavi als speler met de meeste beslissende passes voor Spanje.

En België heeft zich ook geplaatst na de overwinning op Andorra (4-1). Bondscoach Marc Wilmots na afloop: „Oké, één nonchalante fout bleek direct een tegendoelpunt. Dat moet eruit, maar we moeten niet zagen.”

Real Madrid zal niet gelukkig zijn met deze ronde kwalificatiewedstrijden. Drie spelers keren met blessures terug in Madrid. Karim Benzema liep bij Frankrijk een hamstringblessure op en ook Sergio Ramos (Spanje) en Luka Modric (Kroatië) moesten met blessures naar de kant. Onhandig voor Real, net nu in de Champions League het tweeluik met Paris Saint-Germain wacht.

Ondertussen probeert Jong Oranje zich te plaatsen voor het jeugd-EK in 2017. Gisteren verloor de ploeg in Nijmegen met 3-1 van Jong Slowakije. De enige treffer van Jong Oranje kwam van AZ-spits Vincent Janssen. Maar er is geen reden tot paniek, Nederland staat samen met Slowakije nog altijd bovenaan in de poule, met verder nog Turkije, Cyprus en Wit-Rusland.