Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Debuutprijs voor ECI-literatuurprijs kanshebber Inge Schilperoord

Detail van de cover van 'Muidhond', de roman waarmee Inge Schilperoord dit weekend de Bronzen Uil won.
Detail van de cover van 'Muidhond', de roman waarmee Inge Schilperoord dit weekend de Bronzen Uil won.

Schrijfster Inge Schilperoord (1973) heeft met haar debuutroman Muidhond de Bronzen Uil gewonnen, de Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige debuut van het afgelopen jaar.

De jury was ‘onder de indruk’ van Muidhond, een roman over een vrijgelaten pedofiel die op het juiste pad wil blijven, en noemt het verhaal ‘beklijvend’. Schilperoord veroordeelt haar personage niet. Iets wat de jury waardeert:

‘De auteur observeert de leefwereld van het personage en trekt zo de lezer mee in zijn denkwereld. Schilperoord velt daarbij geen moreel oordeel.’

‘Duizelingwekkend boek’

Ook recensent Sebastiaan Kort was in een recensie in NRC Handelsblad lovend over Schilperoords debuutroman. Muidhond, dat wordt verteld vanuit het perspectief van de met pedofiele gevoelens worstelende dertiger Jonathan, ‘is zo’n boek dat je verbouwereerd en verdrietig achterlaat’. Kort:

‘Het kost je na het omslaan van de laatste pagina ook de grootste moeite om er originele woorden of kwalificaties voor te bedenken, omdat het je nauwelijks ruimte biedt om er afstand van te nemen.’

‘Dit alles maakt van haar Muidhond een duizelingwekkend en diep humaan boek’, vond Kort. Hij omschreef Schilperoor, als ‘een moedige schrijfster die dóór heeft durven zoeken waar de meeste mensen zich niet durven te begeven’.

Belevingswereld

In een lunchinterview met Rinskje Koelewijn zei Schilperoord, als forensisch psycholoog verbonden aan het Pieter Baan Centrum in Utrecht, dat ze door Muidhond anders naar haar vak is gaan kijken:

“Ik heb zo diep in mijn personage gezeten. Ik denk nu meer vanuit de persoon die wordt onderzocht. [..] De kloof tussen psycholoog en onderzochte is vaak groot. Hun achtergrond, hun leefwereld, hun denkkader. Niet iedereen is gewend over zichzelf na te denken en te reflecteren. En dan dat psychologenjargon… [..] Maar het is de vraag of we er hetzelfde mee bedoelen.”

Alle maatschappelijke spanning rondom pedofilie heeft Schilperoord in haar roman bewust weggelaten. Ook is haar roman niet bedoeld als commentaar op hoe pedoseksuelen in Nederland worden begeleid, zei Schilperoord in een interview met Toef Jaeger in NRC Handelsblad:

“Ik wil wel die kloof laten zien, maar niet direct kritiek uiten want ik zou ook niet weten hoe het anders moet. Het is ongelooflijk moeilijk: hoe ga je gedrag dat maatschappelijk niet door de beugel kan ‘wegtherapieën’?”

Ook kanshebber ECI-literatuurprijs

De jury van de Bronzen Uil 2015 stond dit jaar onder leiding van Jos Geysels en bestond verder uit Anna Luyten, Marnix Verplancke, Sylvain Peeters en Dirk Verhofstadt. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro en een bronzen beeld verbonden.

Schilperoord maakt ook kans op de ECI-literatuurprijs, voorheen AKO Literatuurprijs. Muidhond is een van de zes romans op de shortlist van de prijs. De winnaar wordt op 12 november bekendgemaakt.