Vijf mensen gearresteerd na rellen op hoofdkantoor Air France

Franse aanklagers hebben vijf mensen opgepakt in verband met de rellen op het hoofdkantoor Air France vorige week. Hen hangt maximaal vijf jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Vanmorgen vroeg zijn de mensen gearresteerd op verdenking van zware mishandeling.
Vanmorgen vroeg zijn de mensen gearresteerd op verdenking van zware mishandeling. Foto Dominique Faget / AFP

De Franse politie heeft, volgens het OM in Frankrijk, vijf mensen opgepakt in verband met de rellen op het hoofdkantoor van Air France vorige week. Vanmorgen vroeg zijn de mensen gearresteerd op verdenking van zware mishandeling. Er hangt ze maximaal vijf jaar gevangenisstraf boven het hoofd, meldt persbureau AP.

Air France spreekt over “afzonderlijke individuen”. De onderhandelingen over de bezuinigingen bij de luchtvaartmaatschappij zijn hervat. Eerder werd al besloten dat er 2.900 arbeidsplaatsen verdwijnen. Ook zouden werknemers langere diensten moeten draaien.

Directie vlucht naar buiten

Na het bekendmaken van de grote ontslagronde bij Air France bestormden woedende werknemers de vergaderzaal waar de directie, de bonden en een Franse regeringsdelegatie aan het vergaderen waren. Directieleden hadden de hulp van de beveiliging nodig om een veilig heenkomen te zoeken. In een video is te zien hoe HR-directeur Xavier Broseta het gebouw uit rent. Bij de schermutselingen onderweg naar buiten raakte hij zijn shirt kwijt.

Bij het kantoor in Roissy verzamelden werknemers zich om te demonstreren tegen de ontslagen. Het bedrijf sluit vijf lijnen, stoot veertien toestellen af en gaat minder vliegen op 35 routes.

Eerder overlegd mislukt

Twee weken geleden vonden er ook al gesprekken plaats tussen de piloten en de vliegtuigmaatschappij, maar die mislukten. Het lukte niet om een akkoord te bereiken over lagere loonkosten voor piloten. Air France-topman Frédéric Gagey liet toen doorschemeren dat er nog een ontslagronde zou worden aangekondigd. Het management had cabinepersoneel gevraagd om jaarlijks 100 vlieguren te maken bovenop hun gebruikelijke 650 uur en om daarnaast vrije dagen in te leveren. Dit plan werd afgewezen door de vakbonden.

Het is niet de eerste bezuinigings- en ontslagronde voor Air France. Het bedrijf heeft tussen 2012 en eind 2014 5.500 banen geschrapt. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen ruim 100.000 man in dienst. Met deze ingrijpende maatregelen hoopte Air France dit jaar weer winst te maken. Air France-KLM had over 2014 een omzet van 24,9 miljard euro en een verlies van 198 miljoen. Het bedrijf ondervindt concurrentie van budgetmaatschappijen in Europa en van luchtvaartondernemingen in de Golfregio. Air France-KLM is het grootste Europese luchtvaartbedrijf na het Duitse Lufthansa.